Wat moet je met Transportdata.be?

Uit mobiliteitsbrief 251 - Mobilidata

Er is meer dan Mobilidata: in heel Europa maken organisaties gebruik van mobiliteitsdata om ons verkeer veiliger, efficiënter en duurzamer te maken. Transportdata.be zorgt ervoor dat al die gegevens via één en dezelfde plek toegankelijk zijn.

Wat is Transportdata.be?

Transportdata.be centraliseert de toegang tot alle datasets en diensten over mobiliteit in België. Het is een zogenaamd NAP ITS, of National Access Point voor Intelligente Transportsystemen. Het is dus geen verzamelplaats voor data of een open dataplatform, maar een digitale toegangspoort naar alle data.

Waarom is het er?

In Europa zijn er heel wat ontwikkelaars die gebruik willen maken van mobiliteitsdata. Denk maar aan multimodale reisinformatie, realtime- verkeersinfo, verkeersveiligheidsinformatie of gegevens over parkeerplaatsen voor vrachtwagens en bedrijfsvoertuigen. Om ervoor te zorgen dat ontwikkelaars de noodzakelijke data makkelijk kunnen vinden en gebruiken, verplicht de Europese Unie elke lidstaat tot het opzetten van een nationaal toegangspunt. Daarom werd Transportdata.be in het leven geroepen.

Wat moeten lokale besturen doen?

Sinds 1 december 2023 zijn steden en gemeenten verplicht hun mobiliteitsdata gemakkelijk vindbaar te maken door ze te registreren op Transportdata.be. Dat heeft veel voordelen, maar het betekent dus wat extra werk. Maar het goede nieuws: de data die je als gemeente ingeeft in Verkeersborden. Vlaanderen, Velopark en andere databanken, stroomt automatisch door naar Transportdata.be. Als lokaal bestuur moet je de data niet bijkomend registeren op Transportdata.be, zolang je de andere databanken up to date houdt.

 

Meer weten? Surf naar transportdata.be.

De website kreeg onlangs een update met specifieke richtlijnen voor steden en gemeenten in Vlaanderen.