Wat doet team MOW?

Uit mobiliteitsbrief 254 - Vervoerregio's

De vervoerregioraad is een mix van vertegenwoordigers van alle lokale besturen en de Vlaamse overheid. Die laatste wordt vertegenwoordigd door team MOW, experts van alle betrokken entiteiten van de Vlaamse overheid. Wij kijken binnen bij team MOW van vervoerregio Aalst.

Voorbereiden

Het team van vervoerregio Aalst komt elke maand samen voor de inhoudelijke voorbereiding van de volgende vervoerregioraad. Michael Eeckhout van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken legt uit: “We komen elke eerste woensdag van de maand samen. Zo’n vast moment is nodig door de hoge vergaderdruk die iedereen heeft.” De afgelopen jaren stond de agenda bomvol met de uitrol van basisbereikbaarheid en de voorbereiding van het regionaal mobiliteitsplan. Met de uitvoering van de actieplannen die voor de deur staat, zal die agenda niet minder zwaar worden.”

Samenwerken

Team MOW wil altijd met één duidelijke boodschap naar de steden en gemeenten communiceren. Michael Eeckhout: “Als twee entiteiten van de Vlaamse overheid een andere visie zouden verkondigen of eenthema anders interpreteren, krijgen gemeenten verkeerde boodschappen binnen. Dat willen we dus zeker vermijden.” Daarom is er achter de schermen heel wat huiswerk en interne afstemming nodig. Binnen de eigen organisaties werken leden van het team nauw samen met experten om een onderbouwd en transparant standpunt in te nemen.

Adviseren

De leden van team MOW ondersteunen en adviseren de lokale besturen. Zo zijn de vervoerregiomanager en -deskundige van De Lijn bijvoorbeeld het vaste aanspreekpunt van de lokale besturen voor al hun vragen over mobiliteit. Vervoerregiomanager Micheline Steen legt uit: “We gaan in dialoog met onze stakeholders, capteren lokale ambities en bezorgdheden en zoeken naar de beste, meest duurzame oplossingen. We werken ook dagelijks nauw samen aan concrete verbetervoorstellen. Denk maar aan het aanpassen van een reisweg, operationele knelpunten, doorstromingsproblemen ...”

Hetzelfde geldt voor het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Regiomanager Sophie De Vlieger: “We willen echt een partner zijn voor steden en gemeenten in het zoeken naar oplossingen voor mobiliteitsvraagstukken. Wij zijn de eerste aanspreekpunten, maar ook onze wegendistricten zijn rechtstreeks aanspreekbaar voor alle vragen rond beheer en onderhoud. We staan ook klaar om te ondersteunen bij vragen rond verkeersveiligheid of het ontwerp van bijvoorbeeld fietspaden en oversteekplaatsen. We hebben ook praktische ontwerprichtlijnen en opdrachtencentrales rond bijvoorbeeld de Hoppinzuilen of de intelligente verkeerslichten, die lokale besturen kunnen gebruiken.”

2024-12-06_MOW_Mobiliteitsbrief-December_Beelden website3.png