De top drie

Uit mobiliteitsbrief 247 - Vlaams Congres Verkeersveiligheid 2024

Fixthemix.jpg

Wat hebben de provincie Antwerpen, Fietsberaad Vlaanderen en de gemeente Lubbeek met elkaar gemeen? Alle drie waren ze in de running voor Verkeersveiligheidsprijs 2024. We zetten de genomineerden nog eens in de schijnwerpers.

Provincie Antwerpen
Het traject Verkeersveilige Gemeente

De provincie Antwerpen streeft naar een betere verkeersveiligheid met een gezamenlijke en integrale aanpak. Samen met de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen, de Federale Diensten van de Gouverneur en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde werkte de provincie daarom het traject Verkeersveilige Gemeente uit. Met dat traject begeleidt de provincie steden, gemeenten en politiezones bij de opmaak van een eigen geïntegreerd verkeersveiligheidsactieplan en ondersteunt ze hen bij de implementatie ervan. De ruggengraat van het actieplan bestaat uit de vijf pijlers van verkeersveiligheid: beleid en organisatie, educatie en communicatie, infrastructuur, handhaving  en evaluatie en monitoring.

Fietsberaad Vlaanderen
Fix the mix! Overal!

Ongevallen met fietsers vinden vaak plaats in gemengd verkeer, waar geen aparte fietspaden zijn. Maar lokale wegen kunnen onmogelijk allemaal met fietspaden worden uitgerust. Fietsberaad Vlaanderen bracht wegbeheerders, beleidsadviseurs, studiebureaus en belangenorganisaties samen om heldere richtlijnen op te stellen rond veilig fietsen in gemend verkeer. Het resultaat is het afwegingskader ‘Fix the Mix! Overal!’. Dat geeft wegbeheerders gezamenlijke handvaten om te bepalen waar fietspaden wel absoluut nodig zijn en hoe ze de veiligheid voor fietsers kunnen verhogen als de aanleg van een fietspad geen optie is.

Lubbeek
Digital twin

De gemeente Lubbeek plant de komende jaren heel wat ingrijpende wegenwerken. Om een zicht te krijgen op de impact van de werken op de doorstroming en veiligheid van het verkeer, laat de gemeente met zeven partners een digital twin bouwen, een digitale kopie van de hele gemeente. Zo weet de gemeente bijvoorbeeld hoeveel auto’s of fietsers er op een bepaald uur door een straat rijden en welke hinder wegenwerken zouden veroorzaken. Met die kennis kan ze vervolgens maatregelen opstellen om de verkeersveiligheid op een bepaalde plek te verhogen. Lubbeek bewijst met het project dat ook kleine gemeenten slimme technologie kunnen inzetten voor veiligere en duurzamere mobiliteit.

🎉 En de winnaar is...

Fietsberaad Vlaanderen met haar project ‘Fix the Mix! Overal!’. De Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken maakte de winnaar bekend tijdens het Vlaams Congres Verkeersveiligheid, georganiseerd door de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) en de Vlaamse overheid in Kortrijk. 
Lees meer op vlaamse-stichting-verkeerskunde.prezly.com