Introductie van "woonkorrel" en "gebruikersintensiteit"

Uit mobiliteitsbrief 183 - Vernieuwde lichtvisie

Ook voor niet-verlichte secties met bebouwing en parkeervakken is een nieuwe methodiek uitgetekend die beter is afgestemd op de functie en het gebruik van de weg.

Vroeger werd voor de verlichting van versnipperde bebouwing enkel rekening gehouden met het aantal aanwezige gebouwen. Door de introductie van de begrippen ‘woonkorrel’ en ‘gebruikersintensiteit’ wordt nu meer rekening gehouden met het gebruik en de aard van die gebouwen.

Woonkorrel

In de nieuwe lichtvisie is het begrip ‘woonkorrel’ geïntroduceerd. Een woonkorrel is een kleine ruimtelijke concentratie van minimaal 8 woningen die dichter bij de rijweg staan en in een gesloten of halfopen configuratie voorkomen. De lichtvisie adviseert om woonkorrels te verlichten omdat in deze zones voldoende zichtbaarheid van de zwakke weggebruikers gewenst is.

Scores volgens gebruik

Voor andere vormen van versnipperde bebouwing buiten de kern ligt de nadruk op mogelijke conflicten tussen in- en uitrijdend verkeer en het verkeer op de gewestweg zelf. In de nieuwe lichtvisie werd de gebruikersintensiteit van de gebouwen namelijk gelinkt aan scores. Hoe groter de kans op potentiële avondlijke of nachtelijke bezoekers, hoe hoger de score. En hoe hoger de score, hoe groter het argument om te verlichten. Restaurants, appartementsgebouwen, winkels, ziekenhuizen… krijgen bijvoorbeeld een hogere score dan eengezinswoningen. Ze wegen dus meer door in de beslissing om de sectie te verlichten. Zo wordt de verlichting beter afgestemd op de functie en het effectieve gebruik van de gebouwen.

Meer details vindt u op pagina’s 156 en 41 van de Lichtvisie .