Kessel-Lo: Wandelslang overwint steile helling

Uit mobiliteitsbrief 136 - Veilig naar school

MOB13630F01.jpgDe wandelslang in Kessel-Lo: 650 meter de heuvel over onder begeleiding.

Drie jaar geleden startte de Vrije Basisschool in Boven-Lo met een voetpool. De kinderen doopten de voetpool zelf om tot de ‘Wandelslang’. Initiatiefneemster Vicky Dierckx, moeder van twee kinderen in de basisschool en projectmedewerker van Mobiel 21, licht toe: “Onze school ligt op de top van een steile helling. Dat was voor veel ouders de reden om hun kinderen met de auto naar school te brengen, ook voor een kleine afstand. Nu stappen we iedere morgen met een groepje kinderen de heuvel over, ongeveer 650 meter. Het groepje varieert van 9 tot 15 kinderen. Hiervoor hebben we een pool van 9 begeleiders, telkens stappen er 2 mee. Eén begeleidster is secretariaatsmedewerker van de school en fungeert als reservebegeleidster.”

Planning

“Voor de start van elk schooljaar mail ik de routefiche door naar alle ouders. Zij geven aan wanneer ze liefst wel of niet stappen. Het staprooster kan tijdens het jaar nog aangepast worden. Het systeem werkt goed. We hebben de wandelslang nog nooit moeten afblazen door gebrek aan begeleiding. Het engagement van de ouders is dan ook zeer groot. Dankzij de wandelslang dragen we ons steentje bij aan een veiligere schoolomgeving. Het is ook een goede fysieke inspanning. Sociaal gezien is het bovendien een leuk extraatje voor de kinderen én de ouders.”

“Een voetpool organiseren zorgt trouwens ook voor een goede uitstraling van de school: zo laat je zien dat je bezig bent met duurzame mobiliteit. Hetzelfde geldt voor gemeenten. Als zij scholen kunnen stimuleren om deel te nemen, dan straalt dat af op hun imago.”

MOB13630F02.jpgVicky Dierckx, Mobiel21: "Een voetpool organiseren zorgt voor een goede uitstraling van de school én de hele gemeente.”