Kinderen ontwerpen mee in Binkom

Uit mobiliteitsbrief 161 - Kinderen in het verkeer

Met een nieuwe basisschool en chirolokaal in een verkeersveilige, aangename omgeving komt Binkom tegemoet aan de wensen van kinderen, ouders, buren en chiroleden.

03_ontwerp.jpgTijdens het participatietraject ontwierpen leerlingen van de basisschool in groepjes hun droomplein met schaar, lijm en papier.

Bij de bouw van de nieuwe basisschool De Stip en aansluitend het nieuwe chirolokaal in Binkom (Lubbeek) is ook de aangrenzende straat en het plein in de onmiddellijke nabijheid mee aangepakt. Vóór de start van het project werd input gevraagd aan verschillende belangengroepen: leerlingen van de basisschool, buren, ouders, leerkrachten en chiroleden. Gilbert Muls, schepen van Onderwijs in Binkom: “De bouw van een nieuwe school en een nieuw chirolokaal gaf ons de gelegenheid om ook met een frisse blik naar de omgeving te kijken en het geheel zo aangenaam en verkeersveilig mogelijk in te richten.”
“Tussen de parking in de buurt van de school en de schoolpoort lag een braakliggend terrein. Dat wilden we graag inlichten als wachtplein voor ouders en kinderen. De weg tussen de parking en de school is nu ook volledig autovrij gemaakt. Kinderen die dat willen, kunnen voortaan dus zelfstandig van de parking tot aan de schoolpoort wandelen. Het nieuw ingerichte pleintje wordt in de praktijk vooral na school gebruikt. Het is in de eerste plaats een rustige en aangename ontmoetingsplaats voor ouders die wachten op het einde van de schooldag. In het weekend geldt dat voor ouders die hun kinderen naar de chiro brengen of oppikken. ”

03_gilberte muls.jpg(foto: Lubbeek)
Gilberte Muls, schepen van onderwijs: “We hebben zo veel mogelijk rekening gehouden met de wensen van de kinderen. Sommige ideeën hebben we niet op openbaar domein, maar op de speelplaats vormgegeven.”

Drie participatiemomenten

Voor de inrichting van het ‘wachtpleintje’ werd er input gevraagd aan de kinderen. Onder begeleiding van Mobiel21 organiseerde de leerlingenraad drie participatiemomenten voor de kinderen van de lagere school. De kinderen maakten onder meer tekeningen en stelden per graad een top 10 samen van dingen die ze graag op het plein wilden zien. Dat ging van dieren, grasvelden, wilgentunnels, een doolhof tot een ijskraam en speeltuigen. Deze voorstellen zijn gesynthetiseerd en voorgelegd aan de werkgroep met de betrokken schepenen en de projectleiders. Het participatietraject maakte deel uit van een participatieproject gesubsidieerd door de Vlaamse overheid.

Gras en speeltoestellen

03_stappende kinderen.jpg(foto: Jerry De Brie)
De weg tussen de parking en de school is autovrij.

Ondertussen is het plein ingericht en bestaat het, volgens de wensen van de kinderen, deels uit gras. Er werden ook banken en speeltoestellen geplaatst. Gilberte Muls: “ Sommige ideeën uit het participatietraject met de kinderen zijn ondertussen gerealiseerd op de speelplaats, zoals de wilgentunnels en de groententuin. Een buitenklas wordt binnenkort aangelegd. Er is dus zo veel mogelijk rekening gehouden met de wensen van de kinderen. We hebben geprobeerd zo veel mogelijk ideeën te recupereren. Door het intense participatietraject is het uiteindelijke ontwerp van de lokalen trouwens helemaal anders geworden dan oorspronkelijk vooropgesteld was. Na overleg met de chiroleiding bleek het bijvoorbeeld interessanter om de chirolokalen mee in het schoolgebouw te integreren. Dat leverde niet alleen tevreden chiroleden op, maar ook een fikse kosten- en ruimtebesparing.” Ook de voetweg tussen de school en de dorpskern is ondertussen geopend, maar moet nog beter ingericht worden zodat kinderen een alternatieve veilige verbinding hebben naar de school en de chiro.

03_speeltoestel (1).jpg(foto: Jerry De Brie)
Tussen de school en de parking is een nieuw pleintje ingericht met gras, banken en speeltoestellen.