Koksijde werkt samen met buurgemeenten aan schoolroutekaarten

Uit mobiliteitsbrief 100 - Intergemeentelijke samenwerking

Kinderen die fietsen naar scholen in de buurgemeenten, hebben baat bij een grensoverschrijdende schoolroutekaart. Dat ondervond Siska Stockelynck, hoofd Technische Dienst in Koksijde.

MOB10050F01.jpgSiska Stockelynck, hoofd Technische Dienst Koksijde:
"Wij plukken al twee jaar de vruchten van onze samenwerking."

Meer en meer gemeenten tekenen een schoolroutekaart uit om leerlingen van het secundair onderwijs veilig met de fiets naar school te loodsen. Maar het kan ook nuttig zijn om samen met de buurgemeente(n) zo’n kaart op te maken. Koksijde, Nieuwpoort, Veurne en De Panne deden dat twee jaar geleden al.

Digitaal

"Wij plukken nog altijd de vruchten van onze samenwerking bij de schoolroutekaart in 2006", zegt Siska Stockelynck van Koksijde. "Wij kozen toen voor samenwerking omdat veel leerlingen uit onze gemeente fietsen naar scholen in de buurgemeenten. Elke gemeente maakte op basis van vooraf vastgelegde afspraken in GIS het plan op. Die plannen werden nadien op elkaar afgestemd. We hebben samen ook de subsidies aangevraagd via module 15 van het mobiliteitsconvenant. De respons van de scholen, de leerlingen en de ouders is goed. Er zijn nu plannen om de kaart te vernieuwen. We overwegen zelfs om een digitale versie van de kaart te maken. Het internet is immers sterk ingeburgerd bij de jeugd en bij een digitale kaart kunnen we ook wegenwerken incalculeren, of na de aanleg van nieuwe fietspaden nieuwe routes aanbevelen."

"Wij werken trouwens ook op andere vlakken samen met onze buurgemeenten", voegt Siska nog toe. "Zo loopt er nu een project voor de aanleg van fietspaden langs de N35 waarbij zowel Koksijde, Veurne als De Panne betrokken zijn."