Netwerkbeheerders kiezen voortaan standaard voor ledverlichting bij nieuwe projecten

Uit mobiliteitsbrief 165 - Ledverlichting

Ook voor openbare verlichting wordt ledverlichting meer en meer een energiezuinig alternatief. Dankzij voortdurende innovatie en technologische evolutie zijn sommige vroegere nadelen van ledverlichting niet langer een obstakel. Netwerkbeheerders Eandis en Infrax kiezen daarom steeds vaker voor leds, zeker bij nieuwe verkavelingen of heraangelegde straten in steden en gemeenten.

led-klein.jpg“Vandaag weten de meeste mensen al dat ledlampjes voor thuis ultrazuinig zijn. Voor openbare ledverlichting geldt dat vandaag ook”, zegt Koen Putteman (Eandis): “Ledverlichting kan gemeenten potentieel forse energiebesparingen opleveren. Dat kan gaan van 10% voor een drukke gemeenteweg tot zelfs 50% voor een fietspad.” Bij openbare verlichting speelt echter niet alleen de kostprijs een rol. Koen Putteman: “Er zijn inderdaad nog heel wat andere factoren belangrijk. Zo moet een verlichtingstoestel met ledtechnologie voor openbare verlichting minstens 60 000 branduren meegaan en voldoen aan een lange reeks technische normen en eisen, onder meer op het vlak van lichtstroom en -kleur. Bij ledverlichting gelden ook andere uitbatingsregels. Een defecte ledmodule kan meestal niet vervangen worden, vaak moet er dus een volledig nieuw verlichtingstoestel komen. De keuze van de lichtstroom moet ook meteen juist zijn: vervangen door een sterkere lamp gaat niet, ledlampjes toevoegen in hetzelfde verlichtingstoestel ook niet. Leds gaan langer mee, maar de verlichtingstoestellen moeten wel regelmatig worden gereinigd. Buiten de kostprijs moeten we dus ook met al die andere factoren rekening houden.”

PuttemanKoen-Eandis_13jan16_3683.jpgKoen Putteman, diensthoofd Assets & Netarchitectuur Openbare Verlichting bij Eandis: “Ledverlichting kan gemeenten tot 50% energiebesparingen opleveren bij een fietspad.”

Leds bij nieuwe projecten

Bij de keuze voor leds is het vooral belangrijk dat de verhouding tussen de kostprijs en energie-efficiëntie goed zit. Ward Hoekx (Infrax): “Bij de keuze van de meest geschikte lamp en bijhorende armatuur, houden we rekening met drie factoren: energiezuinigheid, duurzaamheid en lichtvervuiling. Zo is elke lamp telkens weer maatwerk. Voor iedere toepassing – van straatlamp tot verlichting van monumenten of gebouwen – bieden we vandaag naast de traditionele oplossingen ook een alternatief aan met ledverlichting. Soms zijn ledlampen inderdaad de beste optie. Bij vervangingen wordt afgewogen wat de beste oplossing is en stellen we steeds deze met de beste Totale Kost (TCO) voor. Bij nieuwe projecten, verkavelingen bijvoorbeeld, gaan we wel standaard voor leds, maar de keuze ligt nog steeds bij de steden en gemeenten.” Koen Putteman, Eandis: “In tegenstelling tot klassieke gasontladingslampen kosten en verbruiken leds inderdaad meer naarmate ze meer licht moeten geven. Daarom plaatsten wij ze de voorbije jaren enkel waar een lage lichtstroom nodig is, bijvoorbeeld bij accentuering in historische stadscentra of langs fietspaden. Pas zeer recent kwamen er verlichtingstoestellen met leds op de markt die het ook bij een hogere lichtstroom beter doen dan klassieke gasontlandingslampen. Omdat de technologie sinds de laatste evoluties voldoet aan de juiste technische en economische voorwaarden, zullen wij bij nieuwe verkavelingen of heraangelegde straten uitsluitend nog ledverlichting plaatsen.”

Toekomst

Ward_Hoekx_rechtop.jpgWard Hoekx, afdelingshoofd netbeheer openbare verlichting bij Infrax: “Voor de keuze van de meest geschikte lamp letten we op de energiezuinigheid, duurzaamheid en lichtvervuiling.”

De evolutie van leds bij openbare verlichting staat niet stil. Zowel Infrax als Eandis hebben proefprojecten lopen in samenwerking met steden en gemeenten om het openbaar verlichtingspark (kosten)efficiënter, milieuvriendelijker en energiezuiniger te maken. Zo wordt er onder meer onderzoek gedaan naar toekomstige technieken, zoals intelligente of dynamische straatverlichting. Momenteel zijn ze nog onvoldoende betrouwbaar en (kosten)efficiënt om op grote schaal in te zetten.