Ook wachtende voetganger en fietser in het licht

Uit mobiliteitsbrief 183 - Vernieuwde lichtvisie

De verlichting van de oversteekplaats moet een dubbele zichtbaarheid garanderen, en dit zowel overdag als 's nachts. Gemotoriseerd verkeer dat komt aangereden, moet overstekende fietsers en voetgangers goed kunnen zien, maar de bestuurders moeten ook de wachtende voetganger of fietser tijdig kunnen zien.

oversteekfotoshopklein.jpgIn bepaalde gevallen zijn galgpalen aangewezen om de oversteekplaats zowel overdag als ’s nachts goed zichtbaar te maken.

De keuze of een oversteekplaats al dan niet verlicht wordt en een specifieke uitrusting nodig heeft, hangt af van de omgeving en de voorrangsregeling (zebrapad altijd in de voorrang, fietsoversteekplaats niet). Daarnaast is het van belang dat bij de oversteekplaats steeds aan weerszijden een lichtmast geplaatst wordt. De voetgangers worden dan zo aangestraald dat ze helder zichtbaar zijn voor naderende chauffeurs.

Optimale zichtbaarheid

Een goed lichtcontrast is belangrijk voor een optimale zichtbaarheid. De verticale verlichtingssterkte van de verlichting op de oversteekplaats moet daarom significant hoger zijn dan de horizontale verlichtingssterkte geproduceerd door de normale straatverlichting. Ook de wachtzone van 1,5 m buiten de rijbaan moet aan deze normering voldoen zodat de wachtende of aankomende voetgangers en fietsers veel beter zichtbaar worden. Hiervoor kan de plaatsing van twee overhangende galgpalen aan weerszijden van de oversteekplaats aangewezen zijn. Galgpalen garanderen dat de oversteekplaats ’s nachts en ook overdag goed zichtbaar is. Voorbeelden van dergelijke omstandigheden zijn oversteekplaatsen gelegen buiten kruispunten en/of buiten de bebouwde kom.

Meer details op pagina’s 150 tot 153 van de Lichtvisie .