Proefprojecten met verlichting toetsen theorie aan praktijk

Uit mobiliteitsbrief 129 - Verlichting

Netwerkbeheerders Eandis en Infrax werken allebei met proefprojecten. Via dergelijke projecten testen ze de nieuwste technologieën als leds, dimming en verlichting via sensoren in de praktijk uit.

Sint-Truiden: Leds bewijzen hun nut

MOB12920F01.jpg(Foto: Dominic Verhulst)

In Bevingen – een deelgemeente van Sint-Truiden – heeft Infrax sinds het voorjaar van 2010 een proefproject met led-straatverlichting. In een oude dorpskern met enkele straten waar nauwelijks doorgaand verkeer is, werden in het kader van een heraanleg van het centrum 54 ledtoestellen geplaatst ter vervanging van de traditionele verlichting. Voor de installatie werd een uniform concept gekozen. Er werd rekening gehouden met de normale lichtpunthoogte, het verlichtingsniveau en de lichtkleur. Een enquête bij de bewoners leerde ondertussen dat die inspanningen loonden: het veiligheidsgevoel scoorde zeer goed, de lichtkleur werd als aangenaam ervaren. Het verbruik zakte dankzij het inzetten van leds met 17,5 %. Het project loopt nog tot 2015.

Ieper: Intelligent street light: duur maar efficiënt

MOB12920F02.jpg(Foto: Vormadvies)

In Ieper loopt sinds midden 2010 een proefproject van Eandis met leds en intelligent street light langs een vrijliggend fietspad. Het systeem wordt aangestuurd door bewegingssensoren (zie foto). Uit voorlopige resultaten blijkt dat dit systeem zorgt voor een grote energiebesparing, maar de investeringskost is ook erg groot. Bijkomende proefprojecten zijn reeds gepland en worden op dit moment opgebouwd.

Noot van de redactie: elders in Vlaanderen lopen ook proefprojecten met een sequentieel volg-verlichtingssysteem op zonne-energie. Ook dat werkt met detectie en schakelt dus enkel aan indien nodig. Het volgt de gebruiker zodat die zich steeds in een lichtcluster bevindt. Dit systeem is niet aangesloten op het net.