Maak werk van toegankelijke haltes

Naast toegankelijke Hoppinpunten zijn toegankelijke haltes evenzeer cruciaal voor een inclusieve mobiliteit. Met het Masterplan Toegankelijkheid maakt de Vlaamse overheid samen met de lokale besturen daarom de halte-infrastructuur tegen 2030 voor iedereen toegankelijk. Steden en gemeenten worden aangemoedigd om het charter ‘naar een toegankelijke gemeente’ te ondertekenen en de doelstellingen ervan uit te voeren. 53 lokale besturen deden dat al. 

Vlaanderen ondersteunt steden en gemeenten met subsidies en een uitgebreide website met informatie, richtlijnen en praktijkvoorbeeldenOok kunnen steden en gemeenten coachingtrajecten volgen bij Inter, Toegankelijk Vlaanderen. Daarin leren ze een actieplan te onderbouwen en een toegankelijk halte-infrastructuur uit te werken. 50 steden en gemeenten volgden al zo'n traject.

In 2024 wordt de tweede editie van de prijs ‘meer mobiele stad/gemeente’ uitgereikt. Drie steden en gemeenten krijgen dan elk €50.000 voor projecten waarmee ze haltes toegankelijk maken. 

Alles erover op www.toegankelijkehaltes.be.