100% subsidie voor ongelijkvloerse kruisingen

Uit mobiliteitsbrief 188 - Vernieuwd mobiliteitsbesluit

Voortaan worden alle kosten voor de aanleg van fietsbruggen en -tunnels door gemeenten boven of onder gewestwegen, gelegen op trajecten van het BFF, volledig vergoed. Het Vlaams Gewest wil op die manier een snelle realisatie van cruciale maar dure projecten in de toekomst ondersteunen.

Elke gemeente kan voortaan een subsidiedossier opstarten voor fietstunnels en fietsbruggen boven of onder gewestwegen, gelegen op trajecten van het BFF. De recente wijzigingen in het Mobiliteitsbesluit voorziet deze mogelijkheid voor tunnels en bruggen die buiten het toepassingsgebied van SO VI en SO I vallen en die onder of boven gewestwegen liggen, maar geen aanhorigheid vormen met die gewestwegen. Het gewest subsidieert voortaan de studie- en toezichtkosten en alle kosten voor de werken.

De subsidie wordt in drie schijven uitbetaald. Dit zijn de voorwaarden (naast de algemene subsidievoorwaarden):

  • de fietsinfrastructuur ligt op het traject van het BFF;
  • de fietsinfrastructuur kruist één of meer gewestwegen ongelijkvloers;
  • de gewestweg is een genummerde weg;
  • de fietsinfrastructuur wordt eigendom van en zal worden beheerd door de gemeente, SO VI is dus niet van toepassing.

 

De kosten die worden aanvaard voor terugbetaling zijn:

  • de studiekosten (opmaak start- en projectnota; grondverwervingskosten, samenstelling omgevingsvergunningsdossier en begeleiding van de gunningsprocedure voor de werken);
  • de toezichtkosten (werftoezicht, voorlopige en definitieve oplevering);
  • kosten voor de werken volgens de inschrijvingsprijs van de aannemer (plus eventuele prijsherzieningen, verrekeningen en meer- of bijwerkingen).

 

Een volledig overzicht van de principes, de voorwaarden en de subsidieaanvragen en details over het subsidiebedrag en de kostprijs vindt u hier.