5 mobiliteitstips

Uit mobiliteitsbrief 246 - 't Is koers

‘De renners maken de koers’, luidt een van de vele koerswijsheden. Maar een mobiliteitsplan maakt de koers mogelijk. Wij verzamelden deze tips van Bart Busschaert, die als mobiliteitsexpert bij mobiliteitsbureau Scelta Mobility al talloze evenementen, van Tomorrowland tot de Ronde Van Vlaanderen, in goede banen leidde.

Het begint bij het parcours

Alleen al door de keuze van je parcours kan je veel problemen vermijden. “Denk goed na over je parcours. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om bewust weg te blijven van grote parkings, bedrijventerreinen of belangrijke assen en knooppunten voor het openbaar vervoer. Dan wordt je mobiliteitsplan ineens een stuk eenvoudiger.”

Eerst de analyse, dan de maatregelen

De basis van een goed mobiliteitsplan is een grondige analyse. “Vaak beginnen mensen meteen te denken in concrete maatregelen. Hier een parking, daar een fietsenstalling ... Maar eerst moet je goed de noden van je doelgroepen, de locatie en de vereisten voor de wedstrijd analyseren. Gaan er veel mensen met de fiets komen? Of is het parcours alleen bereikbaar met de auto? Als je die vragen beantwoordt, weet je welke maatregelen het efficiëntst zullen zijn.”

Vergeet geen quick wins

Sommige maatregelen vragen weinig tijd, maar je wint er een hoop mee. “Denk er altijd aan om je omleidingen in te geven in navigatietoepassingen als Google Maps en Waze. Dat kost weinig tijd, maar je houdt er een heleboel verkeer mee weg uit de omgeving van de wedstrijd.”

Verdeel de communicatietaken

Bij een wielerwedstrijd is er veel te communiceren. Met een duidelijke taakverdeling krijg je alle informatie bij de juiste doelgroep. “De informatie voor je publiek is helemaal anders dan voor omwonenden of leveranciers. Het heeft dus geen zin één webpagina te maken waar alles op staat. Door je informatie op te splitsen kan je je boodschap veel scherper stellen. Laat de lokale politie of de gemeente communiceren naar omwonenden en verkeer, de organisatie naar het publiek en deelnemers.”

Leer uit je fouten

Maatregelen evalueren is even belangrijk als ze bedenken. Zo wordt je mobiliteitsplan jaar na jaar beter. “We monitoren al onze maatregelen op de dag van het evenement. Worden onze bussen gebruikt? Vinden mensen de weg naar de fietsenstalling? Waarom wel of niet? Daaruit haal je veel nuttige informatie voor de volgende editie.”