950 schoolomgevingen aangepakt in 188 lokale besturen

Uit mobiliteitsbrief 218 - Veilige schoolroutes

Sinds de opstart van de subsidie veilige schoolomgeving in 2019 zijn er al zo’n 950 schoolomgevingen aangepakt in 188 gemeenten, goed voor een subsidiebedrag van ruim 6,3 miljoen euro.

Parkschool Relst 3.jpgKampenhout maakte de voorbije twee jaar zeven schoolomgevingen veiliger met hulp van de subsidie schoolomgevingen. In meerdere schoolomgevingen gebruikte de gemeente thermoplasten om automobilisten te wijzen op de snelheidslimiet en de schoolomgeving.

Naast de nieuwe subsidie voor schoolroutes (Besluit Vlaamse Regering van 19 maart 2021) blijft ook de subsidie veilige schoolomgevingen (Besluit Vlaamse Regering van 29 maart 2019) bestaan. Deze subsidie is bedoeld voor kleine projecten die de veiligheid in de schoolomgeving vergroten. Met een schoolomgeving wordt een straal van 100 meter rond de schooltoegang bedoeld, of tot het eerste kruispunt aan beide zijden als dat verder ligt dan 100 meter. De subsidie per schoolomgeving bedraagt maximaal 25.000 euro en maximaal 50% van de uitgaven die voor subsidie in aanmerking komen. De werken moeten uitgevoerd worden binnen de 6 maanden na de dag van beslissing tot toekenning van de subsidie.

Subsidies combineren

Schoolomgeving GBS Het Trapleerke (1).jpg

De gemeente Lille pakte in 2019 onder meer de omgeving rond basisschool ’t Trapleerke aan met steun van de subsidie schoolomgevingen. Er werden beugels geplaatst met een accentpaal, anti-parkeerpaaltjes en de berm werd verhard. Zo hebben fietsers meer plaats en is er iets meer afstand tussen de voetgangers en het wegverkeer.

Als je een project wil indienen dat zowel in een schoolomgeving ligt als doorloopt langs een schoolroute, dan moet je een opsplitsing maken van de maatregelen in het project, verdeeld over de twee subsidies schoolomgeving en schoolroute. Als je beide aanvragen gelijktijdig indient, worden ze ook samen behandeld.

Meer info