Aanpak op gemeente- én gewestwegen

Uit mobiliteitsbrief 216 - Masterplan Toegankelijkheid

Coaching, award en subsidies voor lokale overheden

62% van de huidige haltes liggen langs gemeentewegen. Om het toegankelijk maken van die haltes te versnellen, voorziet de Vlaamse overheid stimulerende maatregelen voor lokale overheden, waaronder subsidies. Ook voor de overige haltes die op de gewestwegen liggen, heeft het Agentschap Wegen en Verkeer een plan en investeringen klaar om te versnellen.

Elk lokaal bestuur kan het charter ‘Masterplan Toegankelijke Haltes’ ondertekenen. Een stad of gemeente engageert zich zo om op een proactieve manier de doelstellingen van het Masterplan Toegankelijkheid te realiseren en bij investeringen in het openbaar domein deze te toetsen aan de toegankelijkheidsvereisten. Het Masterplan Toegankelijkheid voorziet deze ondersteuning vanuit Vlaanderen:

  • Een subsidie van 5.000 euro per halte die toegankelijk aangelegd wordt.
    Deze subsidie kan je vanaf volgende maand aanvragen. Lokale besturen zullen via een mailing op de hoogte worden gebracht. Meer informatie over de procedure zal ook beschikbaar worden op www.vlaanderen.be/basisbereikbaarheid/masterplan-toegankelijkheid .
  • Een coachingtraject ‘Masterplan Toegankelijke Haltes’ waarbij lokale besturen ondersteuning krijgen bij de opmaak van een actieplan. In een coachingtraject van één jaar begeleidt Inter de stad of gemeente bij de opmaak van een actieplan ‘Masterplan Toegankelijke Haltes’. Vlaanderen ondersteunt 30 gemeenten per jaar, 6 gemeenten per provincie, 2 per categorie:
    • 2 grote gemeenten (>50.000 inw.);
    • 2 middelgrote gemeenten (20.000-50.000 inw.);
    • 2 kleinere gemeenten (<20.000 inw.).
    Kandidaten die in het jaar van aanvraag niet kunnen worden geholpen, schuiven door naar het volgende jaar. Het project loopt tot 2025.

    Het coachingtraject ‘Masterplan Toegankelijke Haltes’ kan je aanvragen via www.inter.vlaanderen/coachingtraject
  • Een tweejaarlijkse award ‘Meer Mobiele Gemeente’ voor gemeenten of steden die verdienstelijke inspanningen hebben geleverd voor het toegankelijk maken van haltes.

AWV zet mee de schouders onder het Masterplan Toegankelijkheid

Alle vervoerregio’s hebben een nieuw openbaarvervoerplan uitgewerkt. Daarmee gaat het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de komende jaren aan de slag om de haltes langs gewestwegen beter toegankelijk te maken. Dit is maatwerk: voor sommige haltes zijn slechts beperkte aanpassingen nodig, andere moeten volledig heraangelegd worden. Voor het toegankelijk maken van haltes langs gewestwegen reserveert de Vlaamse overheid via het geïntegreerd investeringsprogramma ‘GIP’ 3,8 miljoen euro voor 2021. Ook voor de volgende jaren geeft de Vlaamse overheid een gelijkaardig budgettair engagement.

Het Agentschap Wegen en Verkeer past momenteel ook haar dienstorder MOW/AWV/2012/5 met richtlijnen voor de inplanting en inrichting van bushaltes langs gewestwegen aan. Een van de grote wijzigingen is de opname van maatregelen zodat de haltes ook toegankelijk worden voor mensen met een visuele beperking. De aanpassing gebeurt in samenwerking met De Lijn, Inter, het Departement MOW en VVSG. Eens afgerond zal dit nieuwe dienstorder raadpleegbaar zijn voor andere wegbeheerders.