Allemaal VIB in Brasschaat

Uit mobiliteitsbrief 217 - Verkeersveiligheid

De gemeente Brasschaat sloeg samen met de politie de handen in elkaar om verkeersveiligheid op een originele manier onder de aandacht te brengen. Het resultaat daarvan is een unieke campagne.   

bakfiets_website.jpg

  • “Ik laat me met de fiets escorteren, dan moet papa niet dubbel parkeren.” (Marie, 9 jaar)
  • “Juist parkeren is iets wat wij op school al leren.” (Lente, 6 jaar)
  • “Mama wordt op een ontbijt getrakteerd, als ze mijn vriendjes niet blokkeert.” (Noah & Oliver, 5 en 6)

Met deze campagneslogans pakken drie Brasschaatse schoolkinderen het hinderlijk parkeren aan schoolomgevingen aan. Asociaal parkeergedrag is in de gemeente immers een van de meest voorkomende mobiliteitsknelpunten waarover de gemeente meldingen krijgt. Met ‘Allemaal VIB’ willen de gemeente en de politie de overtreders zelf wijzen op hun verantwoordelijkheden.

Very important en verkeersveilig

VIB staat voor ‘Very Important Brasschatenaar’ en ‘Verkeersveilig In Brasschaat’. ‘Allemaal VIB’ is een label voor alle acties rond verkeersveiligheid die Brasschaat deze legislatuur zal uitrollen. In nauwe samenwerking met een communicatiebureau heeft de gemeente een communicatieplan opgesteld voor de komende vier jaar. Alle gemeentelijke diensten gebruiken VIB als kapstok voor hun acties. Er zijn vier hoofdthema’s: parkeren, veilig naar school, alcohol en drugs in het verkeer, en duurzame mobiliteit. Daarnaast zet de gemeente via workshops met burgers ook in op burgerparticipatie. Die interactieve samenwerking doet de Brasschatenaar verder kijken dan de veiligheid in eigen straat.

Werken aan gedragsverandering

Elke campagne tot gedragsverandering heeft tijd nodig en VIB staat nog in de kinderschoenen. Toch is de interne samenwerking in Brasschaat al verbeterd door samen acties uit te werken. Na zes maanden werd de verkeersveiligheidsmaatregelen aan een van de schoolomgevingen geëvalueerd. De snelheid was beduidend verlaagd, en het aandeel fi etsverkeer sterk gestegen. Alles wordt via de ‘Allemaal VIB’ Facebookpagina gecommuniceerd. Bij elke actie neemt het aantal volgers toe, zo bereikt de campagne steeds meer Brasschatenaars. Mobiliteitsworkshops zorgen voor meer draagvlak en minder klachten. Er komen nagenoeg geen negatieve reacties op de campagnes. Meer nog: bewoners vragen zelf campagnemateriaal om VIB mee uit te dragen.

Meer info: www.brasschaat.be/allemaal-vib