Andere interessante opleidingen

Uit mobiliteitsbrief 207 - Praktijkopleidingen mobiliteit

Hogescholen, universiteiten en Vlaamse Stichting Verkeerskunde

Naast de graduaatsopleiding verkeerskunde bestaat er een hele waaier aan interessante opleidingen gaande van voltijdse wetenschappelijk georiënteerde opleidingen tot een meer specifiek cursusaanbod gericht op bepaalde deelaspecten. Een greep uit het aanbod.

Universiteiten en hogescholen

  • Bachelor of Science in de mobiliteitswetenschappen (Universiteit Hasselt)
  • Master of Science in de mobiliteitswetenschappen (Universiteit Hasselt)
  • Master of Science in de ingenieurswetenschappen: logistiek en verkeer (Katholieke Universiteit Leuven)
    • Graduaat logistiek, transport en mobiliteit (op vier locaties) Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, Mechelen
    • Hogeschool PXL, Hasselt
    • Thomas More Kempen, Geel
    • UC Leuven, Leuven

 

Meer info op https://hogeronderwijsregister.be (zoek op ‘mobiliteit’ en op ‘verkeer’).

Mobiliteitsacademie van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde

190205_VW Alg- Borsbeek_DD (7).jpg

De Mobiliteitsacademie van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) is er voor al wie professioneel bezig is met verkeersveiligheid en duurzame mobiliteit. Wil je je algemene basis­kennis bijschaven of je net laten onderdompelen in een specifiek onderwerp? De opleidingen worden gegeven door specialisten met heel wat praktijkervaring en richten zich tot mobiliteits­ambtenaren, politie, diensten ruimtelijke orde­ning, studiebureaus, onderzoekers, ...

Enkele opleidingen worden wegens groot suc­ces meermaals per jaar gegeven. ‘Basisprincipes van de verkeerskunde’ is er hier één van. De opleiding combi­neert theoretische kennis met praktijktoepassingen. Een andere veel gekozen opleiding is ‘Minder borden, meer verkeersveiligheid’ die in het najaar wordt aan­boden. In deze cursus wordt gezocht naar de juiste balans tussen reglementering en duidelijk­heid voor de weggebruiker.

Meer opleidingen op www.mobiliteitsacade­mie.be . Het is ook mogelijk om met een groep collega’s samen een opleiding te volgen. Meer info via karen.foubert@vsv.be .

Opleiding ‘Verkeersveiligheidsauditor’

Sinds december 2013 zijn verkeersveiligheids­audits verplicht voor bepaalde nieuwe infra­structuurprojecten. Eén van de noodzakelijke voorwaarden voor de certificatie als verkeers­veiligheidsauditor door de Vlaamse overheid is het behalen van het getuigschrift van de oplei­ding ‘Verkeersveiligheidsauditor’. Deze opleiding wordt door de Universiteit Gent (www.ugain.ugent.be ) georganiseerd. In het eerste deel wordt een stevige theoretische basis gegeven, terwijl in het tweede deel de eigenlijke audit­procedure aan bod komt en hoe deze moet uitgevoerd worden. De praktijkgerichte aanpak staat hierbij voorop: studiebezoek, praktijk­oefeningen, toelichting van diverse praktische cases, … In het derde deel, dat voorbehouden is voor diegenen die het getuigschrift willen beha­len, wordt onder begeleiding een verkeersveilig­heidsaudit in een oefening uitgewerkt.

Momenteel staat deze opleiding nog niet inge­pland voor het volgend academiejaar, maar geïnteresseerden kunnen alvast mailen naar ugain@ugent.be .