Antwerpen: Buurtfietsenstallingen voor bewoners

Uit mobiliteitsbrief 177 - Fietsparkeren

Antwerpen wil bewoners die thuis te weinig plaats hebben veilige fietsenstallingen aanbieden op loopafstand. Zo wordt meteen ook het fietsgebruik aangemoedigd.

ANTWERPENbuurtfietsenstalling justitiestraat_buiten met fietsers_vierkant_2012 07_DSCN6075 - versie 2.jpgDe ‘buurtfietsenstallingen’ zijn inpandige fietsenstallingen of fietstrommels op straat, bedoeld voor Antwerpenaren die thuis geen garage of berging hebben waar ze hun fietsen kunnen stallen. De creatie van buurfietsenstallingen is één van de initiatieven waarmee Antwerpen de fietsparkeerdruk op straat wil verminderen. Door veilige stallingsopties aan te bieden, wordt meteen ook het fietsgebruik aangemoedigd. Antwerpen telt ondertussen 19 fietsentrommels en 12 inpandige stallingen. Het ‘team Buurtparkeren’ beheert ook een online platform waar particulieren hun plaatsen gratis te huur kunnen aanbieden.

ANTWERPENbuurtfietsenstalling justitiestraat_interieur_2012 07_DSCN6153.jpgAntwerpen verhuurt voordelige fietsparkeerplaatsen in lege panden aan bewoners die hun fiets niet thuis kunnen stallen.

Antwerpenaren kunnen bovendien zelf tips doorgeven voor leegstaande panden die mogelijk nieuwe buurtfietsenstallingen kunnen worden. De buurtfietsenstallingen vloeien rechtstreeks voort uit het fietsparkeerplan dat Antwerpen al in 2008 opstelde. Het beleid rond fietsparkeren is vandaag geïntegreerd in het fietsbeleidsplan 2015-2019 en in de jaarlijkse fietsactieplannen. De stad voert daarin een fietsparkeerbeleid op twee sporen: een proactief beleid en een actief beleid. Het proactief beleid zorgt voor een continue en duurzame aangroei van fietsparkeerruimte op de middellange en lange termijn. De actieve aanpak formuleert en realiseert kwaliteitsvolle oplossingen op maat voor reële en acute behoeften op het terrein. Daarin is ook de verdere ontwikkeling van de buurtfietsenstallingen opgenomen.