Antwerpen: Nieuwe coördinatiecomputer stemt alle verkeerslichten op elkaar af

Uit mobiliteitsbrief 179 - Verkeerslichtenregeling

Alle verkeerslichten die met elkaar ‘praten’ om de doorstroming en de veiligheid over het volledige grondgebied te optimaliseren. Het lijkt verre toekomstmuziek, maar binnen enkele jaren wordt het in Antwerpen werkelijkheid.

04_antwerpen_klein.jpgIn Antwerpen komt er een centrale coördina­tiecomputer die alle verkeerslichten – zowel gewestelijke als stedelijke – op eenzelfde manier zal aansturen en maximaal op elkaar zal afstem­men. De oplevering van de nieuwe computer in Antwerpen is voorzien voor de zomer van 2017. Het is de bedoeling dat binnen een jaar of zes alle lichten van de stad op het nieuwe systeem zijn aangesloten en geoptimaliseerd. De nieuwe coördinatiecomputer vervangt de huidige verouderde coördinatiecomputer van de Antwerpse politie. Het nieuwe toestel zal tegelijk een veel grotere capaciteit en meer mogelijkhe­den tot manipulatie bieden. De computer zal de verkeerslichten van verschillenden nabijgelegen kruispunten met elkaar koppelen. Ze gaan als het ware met elkaar “praten”.

Gebruiksgemak

De verkeerslichten zullen op een gebruiksvrien­delijke manier beter ingesteld kunnen worden, ook tijdelijk, bijvoorbeeld tijdens massamanifes­taties. De politie zal bovendien meer mogelijk­heden hebben om ad hoc in te grijpen in de ver­keerslichtenregelingen. In eerste instantie zullen de oude, bestaande verkeerslichtenregelingen overgenomen worden in de nieuwe computer. Maar op termijn zullen de cycli geanalyseerd en vervolgens geoptimaliseerd worden door een tijdelijk consortium van studiebureaus en een technologiebedrijf. Ook vooraf gebeurden al uit­gebreide vooranalyses. Zo werd het hele gebied opgedeeld in ‘regelgebieden’ en zijn bepaalde groepen verkeerspunten gebundeld. Per regel­gebied is ook vastgelegd welke modi op welk ogenblik voorrang zullen krijgen voor doorstro­ming. Om dit project te realiseren werkte de Vlaamse overheid nauw samen met de stad en De Lijn.