Aparte circulatieplannen voor voetgangers en fietsers in Nieuwpoort

Uit mobiliteitsbrief 210 - Lockdown stimuleert mobiliteitsshift

Om social distancing voor trappers en stappers in goede banen te leiden, werkt Nieuwpoort met een circulatieplan. De winkelstraat werd ook woonerf om voetgangers meer ruimte te geven en oversteken vlotter te maken.

D26AEB15-422F-4286-B2C0-76F7921C70B1.jpg De winkelstraat in Nieuwpoort-Bad is tijdelijk omgevormd tot een woonerf om voetgangers meer ruimte te geven. Stewards begeleiden de weggebruikers.

De planning van de zomervakantie wordt in Nieuwpoort minutieus voorbereid met circulatieplannen. Fietsers en wandelaars worden daarbij zoveel mogelijk uit elkaars vaarwater gehouden. De Zeedijk is deze zomer exclusief voorbehouden voor wandelaars met gescheiden wandelrichtingen. Voor fietsers is er een recreatieve route uitgewerkt, parallel aan de Zeedijk. Daarnaast is er voor fietsers die zich functioneel en dus sneller willen verplaatsen een afzonderlijke route uitgewerkt. De wandelzone en fietszones zijn aangeduid met verkeersborden. Stadsmedewerkers brachten ook sjablonen en belijningen aan om de situatie zo duidelijk mogelijk te maken voor bewoners en bezoekers. Bovendien zet de stad stewards in om de weggebruikers over de nieuwe situatie te informeren, of om mensen te helpen op plaatsen die te druk kunnen worden, of waar mensen elkaar toch zouden kunnen kruisen.

Woonerf

Om meer wandelruimte te creëren en het kruisen vlotter te maken, is de winkelstraat in Nieuwpoort-Bad tijdelijk van een zone 30 omgevormd tot een woonerf. Wagens zijn er te gast, zullen trager moeten rijden en zich moeten aanpassen aan de voetgangers. De gewijzigdeverkeerssituatie wordt aangegeven met pictogrammen, een blauwe belijning en officiële verkeersborden.

Randparking

IMG_20200527_101633.jpgMarkering op de verharding van het winkelerf in Nieuwpoort-Stad verduidelijken het nieuwe circulatieplan.

Om het autoverkeer zo veel mogelijk te spreiden, richtte de stad tussen het stadscentrum en de Zeedijk in sneltempo een nieuwe randparking in. Dat kon op een vrijgekomen site na afbraak van loodsen. Deze nieuwe randparking met plaats voor 65 wagens sluit rechtstreeks aan op de wandelpromenade richting Nieuwpoort-Bad of het centrum van Nieuwpoort-Stad.