Autodelen overal

Uit mobiliteitsbrief 248 - Deelauto's

Autodelen is al lang niet meer alleen voor de grote steden. Ondertussen staat er in de meerderheid van de Vlaamse gemeenten een deelauto. Ook Vorselaar en Haacht maken van autodelen een succesverhaal.

Deelauto's in een sociale woonwijk in Vorselaar

2024-04-08_MOW_Mobiliteitsbrief_April_Beelden website6.jpg

Sinds juli 2022 staan er op de parking van een sociale woonwijk in Vorselaar twee elektrische deelwagens. Het lokaal bestuur maakte 60.000 euro voor het project vrij. Daarmee ging ze niet halsoverkop over tot de aankoop van de elektrische wagens, maar startte ze in samenwerking met Autodelen.net, een pilootproject. “Dat gaf ons de kans om expertise op te bouwen, draagvlak te creëren en stapsgewijs het systeem te verfijnen”, aldus burgemeester Lieven Janssens.

Met het project was Vorselaar de eerste plattelandsgemeente die autodeelsystemen ter beschikking stelde voor iedereen. Burgemeester Janssens: “We proberen op het vlak van duurzaamheid een voorbeeldrol op te nemen. De vraag op het platteland naar deelauto’s ligt lager. Maar als je met een project wacht tot er een effectieve vraag is, kom je eigenlijk te laat. We weten dat mensen pas duurzame keuzes maken wanneer ze een aantrekkelijk en voordelig alternatief voorgeschoteld krijgen.”

De gemeente wil de drempel voor het gebruik van de deelauto’s zo laag mogelijk maken. Daar gingen ze best ver in. Zo kan wie geen smartphone heeft er eentje van de gemeente lenen om de auto te reserveren. En voor wie in budgetbeheer zit en daardoor geen betaalkaart heeft, gebeurt de afrekening via de sociale dienst. Bovendien bestaat er een sociaal tarief voor de deelauto’s en zijn er buddy’s om de kandidaat chauffeurs te tonen hoe alles werkt.

Deelwagens voor gemeentepersoneel in Haacht

2024-04-08_MOW_Mobiliteitsbrief_April_Beelden website3.jpg

De Vlaams-Brabantse gemeente Haacht werkt al een tijd samen met Autodelen.net. In 2022 stelden ze samen een Actieplan Gedeelde Mobiliteit op, een plan met 41 concrete acties om gedeelde mobiliteit in de gemeente verder uit te bouwen. Samen met acht andere lokale besturen, volgt Haacht bovendien het traject ‘Shared Mobility Masters’, een collectief begeleidingstraject van Autodelen.net.

Die focus op autodelen levert op. De gemeente gaat vol voor de doelstelling van twee deelwagens per duizend inwoners tegen 2030. In Haacht komt dat neer op minstens 26 deelwagens. Vandaag staat de teller op zes, maar de plannen voor nieuwe deelwagens volgen elkaar snel op.

De twee nieuwste exemplaren staan aan dienstencentrum Den Breughel. Mobiliteitsambtenaar Robin Pepermans legt uit: “We hebben inspiratie gehaald uit de ervaringen van buurgemeente Bonheiden. Het personeel van de gemeente en het OCMW kan de wagens gebruiken voor dienstverplaatsingen, maar inwoners kunnen ze net zo goed reserveren. Sommige personeelsleden gebruiken ze ook als inwoner buiten de diensturen! Op termijn willen we zo al onze dienstvoertuigen afbouwen. Dan moeten we niet meer bezig zijn met het onderhoud en hebben we geen auto’s die na de werkuren stil staan.”

Gemeente Haacht werkt voor de deelwagens samen met energiecoöperatie Klimaan. Robin Pepermans: “Met Klimaan hebben we hiervoor een goede partner gevonden. In de app switch je vlot tussen het gemeentelijk en persoonlijk account. We moeten ook niet meer zoeken naar vermiste autosleutels: met de deelwagens is steeds duidelijk wie er wanneer mee rijdt.”

Inspiratiegids voor lokale besturen
Wil jij ook werk maken van autodelen in je gemeente? Dan kan de inspiratie-gids voor lokale overheden van Autodelen.net je een handje helpen.