Binnenvaart helpt stedelijke distributie optimaliseren

Uit mobiliteitsbrief 182 - Stedelijke logistiek

Eén van de speerpunten in het Vlaamse beleid rond stedelijke distributie is het gebruik van de binnenvaart. De Vlaamse overheid onderzoekt of de waterwegen meer ingezet kunnen worden voor de belevering van stedelijke omgevingen. Waterwegen en Zeekanaal NV en de Vlaamse Waterweg NV werken aan innovatieve en vernieuwende ideeën om hieraan bij te dragen.

20170804_Pukkelpop_Mainstage_Waterweg5.jpgVoor het zomerfestival Pukkelpop in Hasselt werden 86 paletten via het water aangevoerd.

In Vlaanderen worden 182 steden en gemeenten doorkruist door een waterweg. Dat biedt mogelijkheden om ze op een alternatieve manier te beleveren. De waterwegen hebben immers nog een grote capaciteit ter beschikking. De binnenvaart kan in eerste instantie ingezet worden voor stadsbevoorrading, namelijk de aanvoer van goederen naar een locatie in of nabij de stad. Maar ook voor de stadsdistributie – de zogenaamde last mile-leveringen – biedt de binnenvaart potentieel.

Momenteel onderzoeken Waterwegen & Zeekanaal NV en de Vlaamse Waterweg NV de haalbaarheid van watergebonden stadsbevoorrading of -distributie naar een watergebonden stadsdistributiecentrum. Een eerste concretisering hiervan is het project Blue Gate Antwerp. In Gent wordt het bedrijvenpark Eiland Zwijnaarde uitgebouwd, ontsloten door de Ringvaart, de Boven-Schelde en de Tijarm. Ook in andere steden, waaronder Mechelen, Brugge en Kortrijk, worden de mogelijkheden onderzocht, zowel voor bouwmaterialen als voor ‘Fast Moving Consumer Goods’ (veelverkochte consumentengoederen, zoals voeding en dranken).

Tijdelijke projecten

Waterwegen & Zeekanaal NV en De Vlaamse Waterweg NV dragen ook hun steentje bij om tijdelijke projecten in diverse steden te laten slagen. In Gent wordt onder meer nagegaan in welke mate de waterweg voor bepaalde watergebonden werven kan ingeschakeld worden om zo de kern van de stad te ontlasten. Ook in Temse liep recent een project waarbij materialen voor de aanleg van een wandelpromenade werden aangeleverd via het water. Het transport verliep daardoor niet alleen duurzamer, het kostenplaatje bleek ook interessant. In Hasselt loopt al enkele jaren een proefproject voor de bevoorrading van het zomerfestival Pukkelpop. Afgelopen zomer werden maar liefst 86 paletten met materiaal voor de backstage door vijf trailers over het water aangevoerd.

Meer info: www.devlaamsewaterweg.be

In februari 2017 werd nv De Scheepvaart herdoopt tot De Vlaamse Waterweg nv. Uiterlijk op 1 januari 2018 sluit Waterwegen en Zeekanaal NV aan. Samen vormen ze dan De Vlaamse Waterweg nv.