Brugge: mobiele fietsenstallingen voor evenementen

Uit mobiliteitsbrief 177 - Fietsparkeren

Brugge bedacht een oplossing voor het tekort aan fietsenstallingen bij evenementen.

MOVILO BRUGGE.jpgDe ‘Movilo’ kan snel worden opgebouwd. De stalling kan ook modulair gebruikt worden bij kleinere evenementen.

In 2009 schreef de stad Brugge een opdracht uit om een mobiele fietsenstalling te ontwikkelen die comfortabel en diefstalveilig is voor de fietser, maar ook flexibel en snel inzetbaar. Er werd gekozen voor een ontwerp waarbij 300 fietsparkeerplaatsen gemonteerd staan op een aanhangwagen van 3 meter lang en 1,80 meter breed: de ‘Movilo’. Bij een aanvraag voor fietsstallingen wordt de aanhangwagen aangekoppeld en kan men snel ter plaatse zijn. Daar worden de stallingen snel opgebouwd - zonder moeren of bouten - door de verschillende elementen in elkaar te zetten. Elke module omvat 12 fietshouders, met een tussenafstand van 50 cm.

De stad Brugge heeft ondertussen 1500 stallingen (5 karren van 300 stallingen elk), die intensief worden gebruikt bij evenementen. De tijdelijke stallingen worden onder meer geplaatst bij het Cactusfestival, alle sportevenementen, Klinkers muziekfestival, het aangepaste mobiliteitsplan tijdens de eindejaarsperiode, ... Ze kunnen ook uitgeleend worden door organisatoren van evenementen op openbaar domein. De stallingen kunnen bovendien ook modulair gebruikt worden bij kleinere evenementen.