Communicatietoolbox over basisbereikbaarheid

Uit mobiliteitsbrief 212 - Hoppin

Met Hoppin zet de Vlaamse overheid een stap vooruit in basisbereikbaarheid. Ook voor de reizigers wordt dit nieuwe mobiliteitsmerk steeds concreter. Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken stelde daarom een toolbox samen met communicatiemateriaal over basisbereikbaarheid.

SnipImage.jpgEén centrale plek voor communicatie

De toolbox is een afgeschermde digitale ruimte van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken waar je teksten, beelden, filmpjes en andere documentatie kan downloaden over basisbereikbaarheid en Hoppin. Al dit materiaal kunnen lokale overheden en vervoerregio’s gebruiken voor hun eigen communicatiekanalen en -acties rond basisbereikbaarheid. Ga dus zeker een kijkje nemen!

Voor alle partners

  • Vervoerregio’s.
  • Lokale besturen. 

Eén duidelijk samenhangend verhaal

De communicatie over basisbereikbaarheid gebeurt op verschillende beleidsniveaus (Vlaams, vervoerregio’s, lokale overheden, …). Dankzij deze toolbox worden de verschillende communicaties beter op elkaar afgestemd. Door dezelfde terminologie te gebruiken en elkaars boodschappen te versterken, brengen we één duidelijk samenhangend verhaal naar de betrokken stakeholders én het brede publiek.

Via Sharepoint

De toolbox is beschikbaar op de Sharepointpagina van de Vlaamse overheid via https://vlaamseoverheid.sharepoint.com/ sites/dmow_a_vervoerregios/SitePages/ Communicatie.aspx Opgelet: deze toolbox is niet voor iedereen toegankelijk. Alleen als vertegenwoordiger van je gemeente voor de vervoerregio heb je toegang. 


Wat zit er in de toolbox?

Op dit moment zijn er vier onderdelen in de toolbox: basisinformatie, communicatie, pers en informatie rond Hoppin. De informatie wordt continu bijgewerkt en aangevuld.

  1. Basisinformatie
    Hier vind je achtergrondinformatie over basisbereikbaarheid.
    • Introductie tot basisbereikbaarheid – Deze gids geeft meer toelichting bij het verschil tussen basismobiliteit en basisbereikbaarheid. Komen ook aan bod: de missie, doelen en basisprincipes van basisbereikbaarheid én de rol van de vervoerregio’s, de vervoernetwerken, het vervoer op maat, mobipunten, de mobiliteitscentrale, het GIP (geïntegreerd investeringsprogramma) en de Vlaamse mobiliteitsvisie 2040.
    • Begrippenlijst – Deze alfabetische begrippenlijst legt beknopt essentiële begrippen uit.
  2. Communicatie
    Dit onderdeel biedt ondersteuning bij de communicatie over basisbereikbaarheid.
    • Communicatieplan op Vlaams niveau – Hier vind je een toelichting over de uitdagingen, de scope en de opbouw van het communicatieplan en de lancering van het merk Hoppin. Dit plan schetst ook hoe het Departement MOW de vervoerregio’s en lokale besturen ondersteunt in hun communicatie over basisbereikbaarheid.
    • Basistekst-, beeld- en presentatiemateriaal – Dit zijn korte standaardteksten, -slides en -beelden die als basis kunnen dienen voor de communicatie door de vervoerregio’s en/of de lokale besturen.
    • Animatiefilmpje basisbereikbaarheid – Het filmpje is gericht op het brede publiek en legt basisbereikbaarheid kort en duidelijk uit. De vervoerregio’s, steden en gemeenten kunnen het fi lmpje verspreiden via hun communicatiekanalen.
  3. Pers
    Dit onderdeel biedt ondersteuning bij perscontacten.
    • Kernboodschappen, vraag en antwoord – Het Departement MOW ontwikkelde drie kernboodschappen om basisbereikbaarheid bevattelijk uit te leggen. Daarnaast vind je hier veelgestelde vragen en antwoorden over basisbereikbaarheid en Hoppin.
    • Template persbericht – De template omvat een aanzet voor perscommunicatie over basisbereikbaarheid per vervoerregio.
    • Stappenplan persbericht – Het stappenplan omvat een checklist voor het voorbereiden en versturen van een persbericht.
  4. Hoppin
    Hier vind je achtergrondinformatie over het nieuwe mobiliteitsmerk Hoppin en de realisatie van Hoppinpunten.
    • Presentatie nieuwe mobiliteitsmerk Hoppin – Dit zijn korte standaardteksten, -slides en -beelden die als basis kunnen dienen voor de communicatie door de vervoerregio’s en/of de lokale besturen. ? Huisstijlgids Hoppin – De huisstijlgids geeft richtlijnen over het gebruik van Hoppin: het logo, de kleuren, de keuze van lettertype, …
    • Praktische gids realisatie Hoppinpunten – Deze praktische gids schetst de te zetten stappen voor de realisatie van een Hopppinpunt.

 

Krijg je graag toegang tot de toolbox? Heb je vragen of suggesties, of wens je extra informatie? Neem dan contact op met catherine.hechter@mow.vlaanderen.be en laura.vanderwegen@mow.vlaanderen.be .