De Lijn combineert bus en tram met deelfietsen

Uit mobiliteitsbrief 194 - Gedeelde mobiliteit

De blauwe leenfietsen van Blue-bike bestaan al sinds 2011 en zijn ondertussen in meer dan 40 NMBS-stations een vertrouwd beeld. Vervoermaatschappij De Lijn kocht dit najaar de aandelen van NMBS over en is sindsdien hoofdaandeelhouder van Blue-bike.

Roger Kesteloot 5.jpgRoger Kesteloot, directeur-generaal De Lijn: “We gaan nieuwe Blue-bikepunten installeren aan knooppunten voor combimobiliteit.”

De Lijn heeft grootse plannen met Blue-bike. Directeur-generaal Roger Kesteloot: “We behouden niet alleen de bestaande Blue-bikehubs aan de NMBS-stations, maar zullen ook nieuwe punten installeren aan (kleinere) treinstations, grote bushaltes, park-and-rides en andere locaties die geschikt zijn als knooppunten voor combimobiliteit. Zo willen we dit deelfietsensysteem gevoelig uitbreiden. We zullen hiervoor overleggen met de steden en gemeenten.”

First and last mile

“Met de overname van Blue-bike tonen we dat we een actieve speler willen zijn op vlak van combimobiliteit. Bus en tram zijn slechts een stuk van de oplossing. Op vraag van onze reizigers vergemakkelijken we de combinatie van duurzame vervoermiddelen voor de zogenaamde first and last mile. De komende jaren gaan we fors investeren in extra deelfietsen en locaties. Zo kunnen onze reizigers makkelijker groene vervoermiddelen combineren. Want als we de Vlaming uit zijn auto willen krijgen, moeten we inzetten op de volledige keten: te voet, met de fiets en met de tram. Als vervoermaatschappij dragen we zo bij aan minder files en schonere lucht.” Bus- en tramreizigers kunnen de deelfietsen van Blue-bike sinds kort ook ontlenen met hun MOBIB-kaart, wat de overstap tussen de verschillende vervoersmiddelen praktischer maakt.

Capaciteitsuitbreiding

De eerste capaciteitsuitbreiding komt er aan de treinstations van Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Oostende. Daarnaast komen er nieuwe Blue-bikepunten aan grote haltes van De Lijn en aan mobipunten. Blue-bike heeft momenteel 1294 deelfietsen aan 47 stations.