De Lijn experimenteert met zelfrijdende shuttles

Uit mobiliteitsbrief 192 - Slimme mobiliteit

In het buitenland rijden er al persoonsvoertuigen zonder chauffeur, meestal in een eigen bedding en met een steward aan boord. De Lijn onderzoekt nu of autonome zelfrijdende shuttles voor personenvervoer ook in Vlaanderen op de openbare weg kunnen rijden.

foto shuttle De Lijn.jpgDeze zomer startte op Brussels Airport het allereerste proefproject met een zelfrijdende elektrische shuttle voor personenvervoer. Momenteel wordt het voertuig ontwikkeld en grondig getest door de constructeur. Begin 2020 zal de shuttlebus getest worden met een traject op de luchthaven. Als de evaluatie positief is, vervoert de zelfrijdende shuttle vanaf 2021 passagiers, bezoekers en werknemers tussen de terminal en Brucargo.

Onderzoek in steden

In samenwerking met de steden Antwerpen, Mechelen, Leuven en Genk loopt parallel nog een ander project van De Lijn rond zelfrijdende shuttles. In samenwerking met die steden rondt De Lijn dit najaar een studie af die onderzoekt of het haalbaar is om zelfrijdende shuttles ook in steden uit te testen. Het gaat om kleine voertuigen zonder chauffeur die op een kort, vast traject rijden met een beperkte snelheid.

In deze eerste haalbaarheidsstudie willen De Lijn en de betrokken steden vooral informatie verzamelen en kijken welke infrastructuur nodig is om een proefproject met zelfrijdende shuttles in steden te lanceren. Ook de impact op mobiliteit, reizigersstromen, de business case en het draagvlak bij stakeholders van het project worden verkend.