Dienstorders: praktische instructies op het terrein

Uit mobiliteitsbrief 196 - Richtlijnen voor wegontwerp

Naast de vademecums en andere richtlijnenhandboeken heeft het Agentschap Wegen en Verkeer ook dienstorders. In de sector verkeer en mobiliteit bestaan er ongeveer 70. Ze gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen: het beheer en onderhoud van infrastructuur, de plaatsing van signalisatie, wegbebakening, …

In de dienstorders staan praktische instructies voor de ambtenaren van het Agentschap Wegen en Verkeer. Deze richtlijnen zijn bindend voor gewestwegen, maar niet voor gemeentewegen.

Sommige instructies kunnen interessant zijn voor lokale overheden. Vooral als ze gaan over taken die zij ook uitvoeren. Denk dan aan het opstellen van werfsignalisatie, fietsgeleiding op kruispunten, de hiërarchische volgorde van verkeersborden, … Onder de dienstorders zijn ook twee standaardbestekken die standaardeisen bundelen voor overheidsopdrachten rond weginfrastructuur. Enkele voorbeelden:
  • Het dienstorder MOW/AWV/2017/06 geeft instructies voor de markeringen van fietspaden en fietssuggestiestroken. Het document bespreekt onder meer de nieuwe markeringen rond fietsgeleiding op kruispunten, de pijlmarkering bij tweerichtingsfietspaden en het kleurgebruik bij oversteken in de voorrang.
  • Het dienstorder MOW/AWV/2018/04 legt uit welke principes er gelden rond informatie en bewegwijzering op autosnelwegen en gewestwegen. En dan zowel voor voorwegwijzers, bewegwijzering op afstand, bewegwijzering in de nabijheid als voor bewegwijzering bij wegomleggingen. De richtlijnen verschillen in functie van de bestemming: toeristische trekpleisters, industrieterreinen, horeca, musea, scholen en ziekenhuizen, ... 
  • Het dienstorder MOW/AWV/2015/14 geeft duidelijkheid over de hiërarchische volgorde van verkeersborden en de aanduiding van wegnummers en symbolen op bewegwijzering. Ook de afstand tussen de borden en het maximum aantal silhouetten op één bord is erin vastgelegd.

Standaardbestekken

Moet je een bestek opstellen voor een overheidsopdracht in het kader van wegenbouw of wegenherinrichting? Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft twee standaardbestekken met standaardeisen: de standaardbestekken 250 en 270 . In het standaardbestek 250 vind je de algemene eisen voor wegenbouw, rioleringen en signalisatie. In het standaardbestek 270 staan de eisen voor allerhande elektromechanische uitrustingen van wegen. Niet alleen de verlichting, maar ook bijvoorbeeld pompen, motoren en hoogspanningscabines.

Meer lezen?

Alle dienstorders van het Agentschap Wegen en Verkeer kan je downloaden op wegenenverkeer.be/documenten . Zit je toch nog met vragen over een wegherinrichting? Dan kan je altijd terecht bij de aanspreekpunten in je vervoerregio. Kijk voor de contactgegevens op www.basisbereikbaarheid.be .