Drie tips: welke schoolroute(s) kies je het best?

Uit mobiliteitsbrief 218 - Veilige schoolroutes
  1. sfeerfoto.jpgVoor deze subsidie kies je best één of meerdere schoolroute(s) waar zo veel mogelijk kinderen en/of jongeren gebruik van maken. Een schoolroute eindigt waar de schoolomgeving begint. Een schoolroute kan dus verschillende schoolomgevingen bedienen en een schoolomgeving kan op zijn beurt aansluiten op verschillende schoolroutes.
  2. De focus ligt op het veiliger maken van de schoolroute voor de zachte weggebruikers: voetgangers, fietsers en bromfietsers. Ook gebruikers van voortbewegingstoestellen als monowheels, rolschaatsen, e-steps, ... vallen hieronder. In de verkeersreglementering worden ze gelijkgesteld met voetgangers of fietsers.
  3. Denk bij het uitstippelen van de veiligste schoolroute ook aan Trage wegen. Omdat daar geen gemotoriseerd verkeer rijdt, is het een veilige keuze voor fietsers en voetgangers. Via deze subsidie kan een Trage weg beter ingericht worden als die deel uitmaakt van de schoolroute.

Hoe motiveer je je keuze?

In je subsidieaanvraag moet je de keuze van schoolroute motiveren. Het is de bedoeling om daarin te tonen waarom de gekozen schoolroute de beste is om te beveiligen. Met andere woorden: waarom denkt de gemeente dat deze route(s) het woon-schooltraject van zoveel mogelijk kinderen en/of jongeren veiliger zal maken? Om je antwoorden te staven kan je bijvoorbeeld gebruik maken van gegevens uit het gemeentelijke mobiliteitsplan, het fietsplan, de schoolroutekaart met knelpunten of ongevallendata.