Duurzaam naar school, met de wagen naar het werk

Uit mobiliteitsbrief 215 - Onderzoek Verplaatsingsgedrag

Twee derde van de scholieren en studenten verplaatsen zich op een duurzame manier naar school. In het woonwerkverkeer staat de auto duidelijk op kop.

2 op 3 duurzaam naar school

De fiets (28%) was in 2019 het populairst om naar school te gaan. 23% gebruikte het openbaar vervoer en 14% ging te voet. Iets meer dan 1 op de 3 scholieren en studenten gaven aan zich met de wagen naar school te verplaatsen. Wat het openbaar vervoer betreft, werd de bus het meest gebruikt om onderwijs te volgen.

7 op 10 met de wagen naar het werk

De auto bleef in 2019 het hoofdvervoermiddel voor bijna 7 op 10 werknemers. 17% ging met de (elektrische) fiets naar het werk. 11% gebruikte het openbaar vervoer. Wat het openbaar vervoer betreft, werd de trein het meest gebruikt voor woon-werkverplaatsingen.

OVG_4.jpg


Subsidies voor veilige schoolomgevingen

De Vlaamse overheid heeft een subsidiemechanisme rond veilige schoolomgevingen voor lokale besturen. Minister Lydia Peeters heeft ondertussen het initiatief genomen om dat uit te breiden naar veilige routes van en naar de scholen. Het Departement MOW bereidt deze uitbreiding momenteel voor. Het subsidiesysteem moet lokale besturen ondersteunen om de gevaarlijke locaties op schoolroutes zoveel mogelijk weg te werken. Zo willen we vanuit de Vlaamse overheid nog meer mensen overtuigen om met de fiets naar school te gaan. Meer info over de subsidie voor veilige schoolomgevingen vind je op www.vlaanderen. be/subsidies-aan-gemeenten-voor-het-verbeteren-van-de-verkeersveiligheid-vanschoolomgevingen .