E-taxi als ambassadeur voor elektrisch rijden

Uit mobiliteitsbrief 175 - Elektrische voertuigen

Rijden alle Vlaamse taxi’s binnen enkele jaren elektrisch? De taxisector engageert zich alvast om over te schakelen naar elektrisch rijden. Leuven promoot nu al de e-taxi.

tesla zijkant.jpgLeuven stelde twee bijkomende taxivergunningen exclusief voor elektrische taxi’s ter beschikking.

De taxisector speelt in de vermindering van uitstoot een belangrijke rol. Taxi’s zijn immers vooral in de steden actief, maar ze zijn ook erg zichtbaar in het straatbeeld. Als taxibedrijven overschakelen op elektrische wagens, zal de consument meer vertrouwen krijgen in deze nieuwe technologie. Zo wordt de drempel om zelf gebruik te maken van elektrische voertuigen minder hoog. De taxisector neemt zelf een trekkersrol op: ze wil dat er na 2025 geen enkel voertuig met verbrandingsmotor meer wordt toegevoegd aan de taxivloot.

Leuven promoot e-taxi

Lokale overheden kunnen elektrische taxi’s – of e-taxi’s – vandaag alvast een duwtje in de rug geven door ze bijvoorbeeld een speciale behandeling te geven bij het toewijzen van vergunningen. Zo wil de stad Leuven het gebruik van elektrische taxi’s nu al actief promoten. De stad stelde daarom twee bijkomende taxivergunningen exclusief voor elektrische taxi’s ter beschikking. De stad paste ook een onderdeel van het politiereglement aan: elektrische taxi’s krijgen daardoor prioriteit als er vergunningen vrijkomen. Leuven zal ook standplaatsen voor elektrische taxi’s voorbehouden. Om te vermijden dat een elektrische taxi op termijn vervangen wordt door een gewone auto, wordt in het reglement ook expliciet gesteld dat ook de reserve- of vervangingstaxi elektrisch moet zijn.

Meer info & beleidsaanbevelingen

In 2016 begeleidde de Bond Beter Leefmilieu een pilootproject voor e-taxi’s in Antwerpen. Alle ervaringen zijn gebundeld in de brochure 'E-taxi: samen naar een schone vloot' . Dit jaar wordt het pilootproject uitgebreid naar vijf centrumsteden: Antwerpen, Leuven, Mechelen, Gent en Brugge. Nieuwe resultaten zijn te verwachten eind dit jaar. Op het einde van dit proefproject zullen ook concrete (beleids)aanbevelingen geformuleerd worden voor de eigen sector, andere betrokken sectoren, lokale en bovenlokale overheden.