Fiets als essentiƫle schakel in de vervoerregio's

Uit mobiliteitsbrief 200 - Basisbereikbaarheid

De ontwikkeling van een visie op meer fietsgebruik en -infrastructuur zal een belangrijk onderdeel zijn van de op te stellen mobiliteitsvisie voor de vervoerregio’s. Ook het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk (BFF) maakt daar deel van uit. Het netwerk wordt bepaald door de vervoerregioraden, de fietssnelwegen worden wel nog op Vlaams niveau vastgelegd. Door een sterkere visieontwikkeling op het niveau van de vervoerregio’s schakelen we een tandje hoger voor de fiets.

Vanuit het regionaal mobiliteitsplan kunnen aanpassingen voorgesteld worden aan het bestaande BFF, maar ook bij een verdere verfijning in functie van regionale en lokale attractiepolen kunnen bijsturingen wenselijk zijn. In de praktijk kunnen wijzigingscommissies de voorstellen tot aanpassing blijven capteren en onderzoeken, maar zij leggen hun advies voor aan de vervoerregioraad. De vervoerregioraad beoordeelt die wijzigingen dan in het kader van het gewenste regionale fietsbeleid.

FuntioneelFietsverkeer17JDB-1.jpgEen belangrijke schakel in de visieontwikkeling voor de vervoerregio’s is het fietsbeleid.