"Fiets- en autodelen past in duurzame stadsontwikkeling"

Uit mobiliteitsbrief 194 - Gedeelde mobiliteit

Ook projectontwikkelaars springen mee op de kar van deelmobiliteit. Ze integreren duurzame mobiliteitsoplossingen in nieuwe stadsontwikkelingsprojecten. Dat gebeurt onder meer bij de uitbouw van een nieuwe stadswijk in Vilvoorde.

Mobipunt5ChauvinBenoitJDB.jpgBenoît Chauvin, projectontwikkelaar: “Investeren in deelmobiliteit is de toekomst.”

‘4 Fonteinen’ is een nieuw stadsontwikkelingsproject in Vilvoorde. De oude industriezone van 13 hectaren wordt omgevormd tot een nieuw autovrij stadsdeel met ruimte voor 1000 tot 1200 woningen. De lange doorlooptijd van het project is een uitdaging voor de buurtontwikkelaar, die daarom vooruitstrevend wil werken, en een strenge duurzaamheidsnorm hanteert.

“Alleen door vandaag duurzaam te ontwikkelen zorg je ervoor dat de nieuwe buurt ook binnen x aantal jaar nog relevant is”, zegt Benoît Chauvin, projectontwikkelaar van 4 Fonteinen bij Matexi. “Dat betekent ook dat we mee nadenken over nieuwe vormen van mobiliteit, zoals deelmobiliteit. We zijn ervan overtuigd dat mensen in de toekomst minder auto’s zullen bezitten en meer auto’s zullen delen. We willen onze ontwikkeling daar nu al op afstemmen. In het project ‘4 Fonteinen’ stimuleren we het gebruik van deelmobiliteit als alternatief voor autobezit. Daardoor kunnen we in de komende fases de verplichte aankoop van een parkeerplaats afschaffen en een lagere parkeernorm nastreven. Zo richten we in samenwerking met autodelen.net een mobipunt in aan het toekomstige autovrije plein van de site. Het mobipunt Schaarbeeklei heeft een bushalte, twee elektrische deelwagens van ZenCar en vijf deelfietsen van Mobit. Zo willen we mensen stimuleren de auto te laten staan en te proeven van multimodaal vervoer.”

Mensen warm maken

Buurtontwikkelaar Matexi is de eerste privé-partner die in een mobipunt investeert. “Dit soort investeringen zijn belangrijk, ook al is er niet dadelijk een return. Het is dé manier om bewoners en omwonenden warm te maken voor alternatieve, collectieve mobiliteitsvormen. We volgen het gebruik van de deelwagens nauw op en gebruiken die kennis voor de rest van ons project. In de volgende projectfase gaan we nog een stap verder en integreren we deelwagens in de ondergrondse parking. De kopers zijn alvast enthousiast, wat ons sterkt in de overtuiging dat duurzame mobiliteit de toekomst is.”