Gegevens van fietstelpalen worden ontsloten

Uit mobiliteitsbrief 184 - Mobiliteitsdata

MOW werkt aan het beschikbaar stellen van de gegevens van vaste fietstelpalen. Dit project is volop in ontwikkeling en wordt tegen eind 2018 afgerond. Door het centraliseren van fietsdata wil Vlaanderen in uitvoering van het Vlaams Fietsbeleidsplan het fietsbeleid beter onderbouwen en evalueren.

Brede kennisopbouw en -deling is één van de 9 versnellingen uit het Vlaams Fietsbeleidsplan. De Vlaamse overheid vindt het dus belangrijk om fietsersstromen in kaart te brengen. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zal daarom in 2018 een 15-tal vaste fietstelpalen plaatsen, verspreid over de vijf provincies.

In Vlaanderen staan vandaag al enkele tientallen vaste fietstelpalen. Ze worden beheerd door lokale overheden of provincies. De Vlaamse overheid wil in nauwe samenwerking met de lokale overheden en met Fietsberaad Vlaanderen de gegevens van deze fietspalen verzamelen, centraliseren en beschikbaar maken. Er zullen concrete werkafspraken gemaakt worden over de manier waarop en de frequentie waarmee deze gegevens aangeleverd worden.

De fietstelgegevens zullen dienen om het Vlaams fietsbeleid met cijfers te onderbouwen, evoluties te detecteren en op basis daarvan het effect van investeringen in fietsinfrastructuur te meten of gerichte fietsinvesteringen te doen. Ze worden via een online platform ook als open data aan alle geïnteresseerden ter beschikking gesteld: overheden, bedrijven, onderzoeksinstellingen, burgers, …

Raamcontract

Om de bestelling van fietstelpalen zo vlot mogelijk te laten verlopen, maakte het provinciebestuur van Antwerpen een raamcontract. Via dat raamcontract kunnen alle Vlaamse gemeenten, provincies, politiezones, … fietstelpalen bestellen. Zo kunnen over heel Vlaanderen vergelijkbare telgegevens verzameld worden. U vindt het ‘raamcontract fietstellers en verkeersonderzoek’  op www.provincieantwerpen.be .

Plaatst u nieuwe palen? Laat het ons weten!

Help de Vlaamse overheid om de ontwikkelingen op het terrein op te volgen en in de toekomst nieuwe data te verzamelen en ontsluiten. Hebt u als lokale overheid plannen om een of meerdere vaste fietstelpalen te plaatsen? Laat dit dan weten aan Tim De Backer (Stafdienst, Departement Mobiliteit en Openbare Werken) via tim.debacker@mow.vlaanderen.be .