Gent: Fietsenstalling op 100 meter van elke voordeur

Uit mobiliteitsbrief 177 - Fietsparkeren

Gent bedacht een systematisch plan om alle bewoners in de binnenstad een fietsenstalling aan te bieden op loopafstand.

GENT20170201_AV_Bommelstraat bijplaatsen van 2 stallingen.jpgGent wil in de buurt van elke woonplaats in de binnenstad een fietsenstalling. Meestal worden stallingen van het ‘type Gent’ geplaatst.

De Stad Gent werkt in het kader van haar mobiliteitsplan aan een fietsparkeerplan met een gebiedsgerichte aanpak voor de volledige stad. Dat houdt in dat ernaar gestreefd wordt om in de dichtstbevolkte wijken een fietsenstalling te voorzien op 100 meter van elke voordeur. Deze wijken liggen doorgaans in de 19de-eeuwse gordel met typische gesloten bebouwing, waardoor het voor bewoners vaak onmogelijk is hun fiets in huis te stallen.

Er werden de afgelopen jaren al 5 wijken gescreend en iets meer dan 1500 extra fietsparkeerplaatsen gecreëerd. “De fietsenstalling van het ‘type Gent’ (zie foto) plaatsen we het meest”, zegt Daan Pelckmans van de Fietscel Gent. “Die modules bieden meestal plaats aan 5 fietsen, maar kunnen ook verkleind worden. Het zijn robuuste stallingen, die tegen een stootje kunnen. Het voorwiel zit geklemd in de stalling, zodat de fietsen netjes worden gestald zonder dat er een risico op verwrongen voorwielen bestaat. De fiets kan ook op meerdere plaatsen vastgemaakt worden. Op locaties met onvoldoende ruimte of waar de esthetische context belangrijk is, plaatsen we andere ‘lichtere’ modellen: de zogenaamde ‘nietjes’.”