Green Deal stedelijke logistiek: EnquĂȘte over stedelijke logistiek in 13 centrumsteden

Uit mobiliteitsbrief 214 - Verkeersstromen

Het Departement MOW en het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) hebben dit jaar een enquête georganiseerd over de logistieke spelregels in steden met als doelgroep de centrumsteden en de logistieke dienstverleners en verladers. Een thesisstudent van de VUB zette de enquête om naar onderzoeksresultaten.

Zo blijkt onder meer dat het beleid in de bevraagde centrumsteden een mix is van regulerende maatregelen met handhavingsinstrumenten en faciliterende voorzieningen. Als regelgevende maatregelen worden vooral venstertijden, tonnagebeperkingen en circulatieplannen gebruikt. Op infrastructureel vlak gebruiken de steden vooral laad- en loszones en gewenste vrachtroutes. Om de stad leesbaarder te maken kan ze best een langetermijnvisie opmaken waarin maatregelen opgenomen worden die onderbouwd en coherent zijn. Nadien worden deze maatregelen best duidelijk gecommuniceerd. Deze resultaten zullen nu de basis vormen voor verdere dialoog over dit thema tussen steden en logistieke actoren.

Deze bevraging kadert in een actie binnen de Green Deal Duurzame Stedelijke Logistiek. De bedoeling van deze Green Deal is om efficiënt en emissievrij leveren in steden te bevorderen.

Meer info vind je op https://omgeving.vlaanderen.be/green-deal-duurzame-stedelijke-logistiek

Voor vragen of meer info over de vervolgstappen van deze actie over logistieke spelregels kan je ook terecht op stedelijkelogistiek@mow.vlaanderen.be