Herkenbare fietssnelwegen dankzij uniform logo en bewegwijzering

Uit mobiliteitsbrief 181 - Fietssnelwegen

In 2016 ontwikkelden de vijf Vlaamse provincies een uniform logo voor fietssnelwegen. Door het logo slim te integreren op het terrein wordt de fietssnelweg gemakkelijker bruikbaar en herkenbaar in heel Vlaanderen. Het logo wordt gebruikt voor bewegwijzering, wegmarkeringen en infozuilen, maar ook op telpalen en herstelpunten.

IMG_3641.JPGDe verschillende bestemmingen van de fietssnelweg worden duidelijk aangeven op routezuilen. Die trekken bovendien de aandacht van automobilisten en hebben zo een sensibiliserende functie.

Het netwerk van fietssnelwegen omvat verschillende types fietsroutes: autoluwe wegen, fietsstraten, jaagpaden, fietspaden... De uniforme huisstijl en een eigen logo voor de fietssnelwegen zorgen ervoor dat fietsers zorgeloos hun weg kunnen vinden, los van de verschillende types infrastructuur. Om het netwerk aan fietssnelwegen te verduidelijken, krijgt elke fietssnelweg ook een unieke code: F, gevolgd door een cijfer.

De vijf Vlaamse provincies rollen het logo stap voor stap uit op het terrein, in samenspraak met de lokale besturen en het Vlaamse Gewest. De afspraken rond uitvoering, financiering en onderhoud kunnen per route en per provincie verschillen en worden in overleg met de wegbeheerders bepaald. Routes worden alleen uitgerust met het nieuwe logo als ze twee betekenisvolle plekken met elkaar verbinden en als ze een minimum aan kwaliteit bieden als route. De provincies voorzien ook bewegwijzering naar aanliggende kernen en attractiepolen. Speciale aandacht gaat naar het aansluiten van bedrijventerreinen op de route.

Proefprojecten

In 2016 werden twee proefprojecten ingericht: in Leuven/Herent en in Kalmthout. De gebruikers werden bevraagd naar hun ervaringen met het logo en de signalisatie. De reacties waren enthousiast, vooral de markeringen op de grond werden sterk geapprecieerd. Nog dit jaar zal het logo onder meer verschijnen op de F3 (Leuven-Brussel), F14 (Essen-Antwerpen), F5 (Albertkanaal-route) en F1 (Antwerpen-Mechelen).

Meer info op www.fietssnelwegen.be en bij uw provinciale mobiliteitsdienst.