Het team MOW spreekt met één stem

Uit mobiliteitsbrief 200 - Basisbereikbaarheid

De verschillende diensten van de Vlaamse overheid stroomlijnen hun standpunten en nemen vanuit een coherente visie deel aan de vervoerregioraad.

Elke vervoerregio heeft een eigen team MOW. Daarin zitten de Vlaamse instanties die deel uitmaken van de vervoerregioraad: het Departement MOW, het Agentschap Wegen en Verkeer, De Lijn en de Vlaamse Waterweg. In dit overlegforum stroomlijnen deze partners hun standpunten om vanuit een coherente visie deel te nemen aan de vervoerregioraad. Afhankelijk van de projecten worden soms ook andere Vlaamse instanties uitgenodigd, zoals het Departement Omgeving en de Werkvennootschap.

Vlotte samenwerking in team MOW Kempen

Het team MOW Kempen ging in november 2018 als een van de eerste van start. Sindsdien overleggen ze maandelijks. “Samenwerken gebeurt op twee niveaus. De structuren moeten de samenwerking ondersteunen én het moet klikken tussen de mensen. In de Kempen is beide het geval”, zegt Frank Leys, voorzitter van de Vervoerregioraad Kempen. “Er is zeker genoeg stof voor overleg”, zegt Nikka Curinckx, voorzitter van het team MOW Kempen. “We bespreken vragen van gemeenten die via de GBC of andere contacten bij ons komen, topics uit de vervoerregioraad en uit de ambtelijke werkgroep. Omdat we elkaar regelmatiger zien, merk ik meer begrip voor elkaars standpunten”, zegt Nikka.

“Er is veel vertrouwen tussen de leden”, zegt Cécile Dusart, vervoerregiomanager bij De Lijn. “Alles kan openlijk besproken worden en we delen meer informatie dan vroeger. Het is ook interessant om een klankbord te hebben bij experten in andere domeinen.”

Raf Daniels van De Vlaamse Waterweg vindt het een meerwaarde dat steeds dezelfde personen de dossiers behandelen. “Daardoor is er meer samenhang tussen projecten. Voor lokale besturen ontstaat er ook een laagdrempelig bereikbaar orgaan met multidisciplinaire kennis van mobiliteit”, aldus Raf.

“Uiteraard hebben we niet altijd bij alles dezelfde mening en belangen”, geeft Pieterjan Descheemaeker, regiomanager Agentschap Wegen en Verkeer toe. “Toch spreken we als team MOW met één stem naar lokale besturen. Het zal soms een uitdaging zijn om de violen vooraf gelijk te stemmen, maar ik ben ervan overtuigd dat we dit in een goede verstandhouding en als een team kunnen realiseren.”

MOW1TeamNikkaJDB.jpgTeam MOW Kempen: “We bespreken alles openlijk vooraf zodat we met één stem naar de vervoerregioraad kunnen komen.”