Inwoners sparen mobiliteitskrediet via Blue-bike-factuur

Uit mobiliteitsbrief 192 - Slimme mobiliteit

Via de Smart City Deinze app stimuleert de stad Deinze haar inwoners om zich ook buiten de stadsgrenzen duurzaam te verplaatsen.

app deinze mockup HGP.jpgVia de Smart City Deinze app kunnen tickets voor het openbaar vervoer, fietsdelen, autodelen en parkeertickets gekocht en afgerekend worden op één factuur. De app heeft ook een ingebouwde intermodale routeplanner.

De Smart City Deinze app van Olympus Mobility is gericht op Deinzenaars met een abonnement op het Blue-bike-fietsdeelsysteem. Voor elke verplaatsing buiten Deinze met een Blue-bike-deelfiets kunnen ze mobiliteitskrediet verdienen in de app. Dat krediet kunnen ze nadien – ook via de app – besteden aan trein-, tram-, metro- of busritten, aan parkeren aan treinstations of aan Blue-bike- en Velo-dagpassen. Op het grondgebied van Deinze rijden alle inwoners en bezoekers met de deelfietsen van Blue-bike sowieso gratis via een derdebetalerssyteem.

Onderzoek naar extra toepassingen

De stad Deinze is de eerste die het systeem van mobiliteitskrediet via de Smart City app toepast. Samen met de steden Leuven, Hasselt, Genk, Schoten, Brasschaat en de intercommunale Leiedal diende Deinze een projectoproep in bij Smart City om extra mogelijkheden voor de app en het mobiliteitskrediet te onderzoeken.

Hoe werkt de Smart City Deinze app?

  • Blue-bike-leden die in Deinze of Nevele wonen, schrijven zich in via de website van de stad Deinze en ontvangen een login en pincode.
  • Elke maand wordt de Blue-bike-factuur van de voorgaande maand automatisch opgeladen als opnieuw te besteden mobiliteitskrediet.

Meer info op www.deinze.be/mobiliteitsapp