Jaarrapport verkeersveiligheidscijfers: nu ook als visuele samenvatting

Uit mobiliteitsbrief 217 - Verkeersveiligheid

Jaarlijks maakt het Departement MOW een analyse van de cijfers over de verkeersveiligheid in Vlaanderen. Vanaf nu is er ook een visuele samenvatting.

MOW-verkeersveiligheid-2.jpg

Elk jaar stelt het Departement Mobiliteit en Openbare Werken een rapport op over de evolutie van de ongevallen- en slachtoffercijfers in Vlaanderen. Voor deze analyse maakt Vlaanderen gebruik van de data van de Federale Overheidsdienst Economie – Statbel. De statistieken en analyses bevatten deze informatie:

  • Algemene evolutie van de ongevallen- en slachtoffercijfers. Hier wordt ook de voortgang gemonitord van de streefcijfers in het Vlaams Verkeersveiligheidsplan.
  • Analyse op basis van het tijdstip: verdeling volgens maanden, jaar, de periode van de week, uren van de dag en weersgesteldheid.
  • Analyse op basis van de locatie: verdeling volgens de Vlaamse provincies, wegtype, binnen of buiten de bebouwde kom, volgens het snelheidsregime en op kruispunten, rotondes of doorlopende weggedeeltes.
  • Kenmerken van de verkeersslachtoffers: de leeftijd, het geslacht en de verplaatsingswijze.
  • Kenmerken van de ongevallen: het conflict- en aanrijdingstype. Hierin komt ook het rijden onder invloed van alcohol aan bod.
  • Een kort overzicht van een aantal externe factoren die de verkeersongevallencijfers kaderen. Denk dan aan demografische ontwikkelingen en mobiliteitsontwikkelingen.

Toegankelijk document voor een breed publiek

Al deze analyses, evoluties en inzichten worden elk jaar gebundeld in een lijvig rapport dat ook op het net wordt gedeeld. Om deze cijfers toegankelijker te maken voor een breed publiek is er sinds dit jaar een visuele samenvatting van elk rapport. Zo kan je in één oogopslag zien welke gegevens voor jou interessant zijn. Ga dus zeker een kijkje nemen op www.vlaanderen.be/verkeersveiligheidscijfers . De cijfers van 2018 en 2019 zijn al visueel vormgegeven. Zodra de definitieve cijfers van 2020 beschikbaar zijn, volgen die ook.