"Je hebt alleen een tablet met internetconnectie nodig"

Uit mobiliteitsbrief 206 - Inventarisatie verkeersborden

Interview met Stephen Tuerlinckx

Sinds 2018 beheren wegbeheerders in Vlaanderen hun overzicht van verkeersborden via de desktopapplicatie Verkeersborden. Vlaanderen. “Sinds kort bestaat er een nieuwe mobiele toepassing die de updates een pak gemakkelijker en sneller maakt”, zegt Stephen Tuerlinckx van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.

01_stephen.jpg Stephen Tuerlinckx, Algemene Technische Ondersteuning van het Departement MOW: “De app is intuïtief en gebruiksvriendelijk.”

“Om verkeersborden te inventariseren, moet je op het terrein gaan. Maar in plaats van alle info te noteren met pen en papier en nadien alles over te typen in de databank, kan de wegbeheerder nu alle informatie digitaal ter plaatse verzamelen en documenteren. Als je de applicatie opent, zie je meteen waar er verkeersborden staan. Je kan ze dan onmiddellijk updaten. Je kan ook nieuwe borden intekenen en foto’s of opmerkingen toevoegen. Dat zorgt voor tijdswinst bij het verwerken van de gegevens én vermindert de kans op fouten. Het enige wat je nodig hebt om de app te kunnen gebruiken, is een tablet met internetconnectie.”

Waarom was een mobiele applicatie nodig?

“Vlaanderen heeft betrouwbare gegevens over verkeersborden nodig, als input voor beleidskeuzes maar ook om bijvoorbeeld als open data aan te bieden aan kaartenmakers. Die informatie wordt gecentraliseerd in de databank Verkeersborden.Vlaanderen, maar is niet altijd up-to-date. De kwaliteit kan alleen verbeteren als wegbeheerders de databank consequent actualiseren: steden en gemeen¬ten voor de borden langs lokale wegen, het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) langs gewestwegen. Beide wegbeheerders vroegen om dat te vereenvoudigen. Daarom hebben we een gebruiksvriendelijke en intuïtieve mobiele app gemaakt die helpt om de informatie efficiënt te verzamelen.”

Hoe kwam deze app tot stand?

“De app is een samenwerking tussen het Departement MOW, het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de steden en gemeenten. Er werd een gebruikersgroep van wegbeheerders opgericht die de functionaliteiten van de app hebben opgesteld. Op basis van die noden en behoeften is de eerste versie ontwikkeld. Die werd vorige zomer getest door 12 steden en gemeenten en 2 intercommunales. Met hun feedback maakten we de applicatie nog intuïtiever en gebruiksvriendelijker. Zo is de mogelijkheid om nieuwe verkeersborden op terrein in te tekenen in de app verbeterd en gebeurt de verwerking van terreincontroles nu sneller. Sinds eind november is de applicatie beschikbaar voor heel Vlaanderen.”

Wat is het verschil tussen de mobiele applicatie en Verkeersborden.Vlaanderen?

“Het zijn verschillende maar complementaire applicaties. De mobiele app is ontwikkeld om gemakkelijk informatie te verzamelen op het terrein. Die informatie komt automatisch in de desktopapplicatie Verkeersborden.Vlaanderen terecht. Daarna wordt alles in de desktopversie nog gecontroleerd, aangevuld en goedgekeurd. Pas dan zit de info in de databank. De persoon die met de app werkt kan dus iemand anders zijn dan de persoon die de informatie verwerkt op de desktopapplicatie. Zo kunnen bijvoorbeeld jobstudenten controles uitvoeren.”

Welke functionaliteiten willen jullie nog integreren?

“We werken nu aan een project om de inventaris van verkeersborden te koppelen aan aanvullende reglementen. Als een wegbeheerder dan een aanvullend reglement opmaakt, zou hij dat in de toekomst automatisch aan een kaartje met verkeersborden kunnen koppelen. Daarnaast willen we ervoor zorgen dat de app ook op smartphones goed werkt. Zo kunnen meer mensen binnen de gemeente controles uitvoeren. We onderzoeken ook hoe we nieuwe technieken, zoals artificiële intelligentie in de mobiele app kunnen integreren zodat die de borden automatisch kan herkennen en benoemen. Tot slot bekijken we hoe we informatie kunnen laten doorstromen naar onderhoudsprogramma’s.”