Kinderen dragen meer fluo en fietshelmen dankzij "Helm Op Fluo Top

Uit mobiliteitsbrief 197 - Verkeersgedrag beïnvloeden

Het werkt om kinderen op een leuke manier te stimuleren om zich zichtbaar te maken in het verkeer en een fietshelm te dragen. Dat bewijst ‘Helm Op Fluo Top’.

helmklein.jpg‘Helm Op Fluo Top’ stimuleert dit schooljaar bijna 400.000 leerlingen om in fluo en met de fietshelm naar school te komen.

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen, dat is de enige manier om kinderen fietsvaardiger te maken. Een helm kan hoofdletsels voorkomen en een fluohesje maakt kinderen zichtbaarder. Toch zijn noch een fietshelm, noch een fluohesje wettelijk verplicht. Er aandacht aan geven op school zorgt er wel voor dat kinderen ze meer dragen. Dat kan bijvoorbeeld met de actie ‘Helm Op Fluo Top’, een jaarlijks initiatief van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Tijdens de actie kunnen leerlingen van deelnemende scholen stickers verzamelen en sparen voor leuke beloningen door fluo en/of een helm te dragen op weg naar school. In het schooljaar 2018/2019 nemen er 1.438 scholen deel, goed voor 392.540 leerlingen.

Effectenstudie

Vorig schooljaar (2017/2018) heeft de Vlaamse Stichting Verkeerskunde het effect van ‘Helm Op Fluo Top’ onderzocht. Daaruit kwamen de volgende bevindingen:

  • Gemiddeld 1 op 3 kinderen heeft iets fluo aan om naar school te gaan. Tijdens de actie stijgt dat naar 8 op 10 kinderen. ‘Helm Op Fluo Top’ zorgt voor een stijging van 28% naar 66% in het kleuteronderwijs en van 36% naar 79% in de lagere school. Na de actie draagt de helft van de kinderen nog altijd fluo, dat is 17% meer dan ervoor.
  • 62% van de fietsende kleuters zet een fietshelm op, in de lagere school is dat 50%. Tijdens de campagne stijgt dit aantal naar respectievelijk 75% en 70%. Na de actie zakt het aantal kinderen met fietshelm wel opnieuw naar het niveau van ervoor. Er is dus geen blijvend effect op het dragen van een helm.
  • Het project slaagt er ook in om leerlingen tijdens de winter langer met de fiets naar school te laten komen.

Meer info: www.helmopfluotop.be