Kindvriendelijke schoolomgeving in Wachtebeke

Uit mobiliteitsbrief 217 - Verkeersveiligheid

De omgeving rond de Langeledeschool in Wachtebeke is getransformeerd tot een verkeersveilige ruimte die uitnodigt tot duurzame verplaatsingen.

De Langeledeschool in Wachtebeke ligt in een landelijke omgeving met veel groen en water. Ondanks de rustige ligging leidden de piekuren aan de school in het verleden vaak tot drukke en onveilige situaties. De publieke ruimte aan de schoolpoort was vooral gericht op bereikbaarheid met de auto en parkeergelegenheid. Dat moest veranderen, vond de school. 

LaMA: co-creatie samen met burgers 

20200806-dsc_9920machteld_bats.jpg(Foto: Machteld Bats)
Tegenover de school maakte een groot stuk van de parking plaats voor een ontmoetingsruimte waar ouders en buren een ontmoetingsplek bouwden. 

Leerlingen, (groot-)ouders, het buurtcomité en het schoolteam gingen daarom aan de slag met de LaMA-methodiek, een speelse methode om samen met burgers op zoek te gaan naar creatieve mobiliteitsoplossingen. Het uitgangspunt van de ideeën was de visie Schoolomgeving 2.0 van het Octopusplan: een kindvriendelijke schoolomgeving met aandacht voor groen, beweging, ontmoeting en duurzame mobiliteit. 

De nieuwe schoolomgeving moest te voet gaan en fietsen stimuleren. Om dat waar te maken, werd de infrastructuur aangepast. Er kwamen bloembakken tegen foutparkeren, een fietsstraat, een fietsenstalling voor ouders en een breed, kleurrijk zebrapad. Ouders en buren hebben er samen een ontmoetingsplek in de vorm van een boot gebouwd, een verwijzing naar de historiek van het Langeledekanaal. Ook de gemeente deed een inspanning en plaatste avontuurlijke speeltuigen waar kinderen van de school en uit de buurt kunnen spelen en bewegen.

Meerwaarde voor de hele buurt

In de nieuwe schoolomgeving staan spelen, keuvelen, picknicken en genieten van de rust en de natuur centraal. Deze plek is niet alleen een meerwaarde voor de school, maar ook voor de buurtbewoners, fietsers en wandelaars. Het project en de co-creatiesessies werden begeleid door de Voetgangersbeweging (Octopusplan) in samenwerking met de gemeente Wachtebeke. De Provincie Oost-Vlaanderen steunt het project.

Meer info: www.voetgangersbeweging.be