LaMA: Burgers denken mee met experts

Uit mobiliteitsbrief 176 - Participatie

Tijdens de Laboratoria voor Mobiele Alternatieven (kortweg LaMA) werken bewoners en gebruikers samen met mobiliteitsprofessionals en beleidsmakers aan oplossingen voor lokale mobiliteitsvraagstukken. Alle belanghebbenden krijgen een stem in het zoeken naar een oplossing.

03_LaMA 03 - Koen Van Overmeiren.jpg“Op heel wat plaatsen kampt men met complexe mobiliteitsproblemen die moeilijk alleen van bovenuit op te lossen zijn. Het is essentieel om de gebruikers van de openbare ruimte te betrekken bij het zoeken naar oplossingen voor mobiliteitsproblemen”, zegt Koen Van Overmeiren van Netwerk Duurzame Mobiliteit.

“LaMA speelt daarop in en promoot co-creatie met burgers, een andere manier om mobiliteitsvraagstukken aan te pakken. Laat burgers met experten meedenken. Zij beschikken immers over informatie die beleidsmakers en experts vaak over het hoofd zien. De focus ligt op één concrete zone in de stad of gemeente.

Iedereen die er woont, werkt, of om een andere reden vaak komt, zit samen rond de tafel om te dromen en experimenteren rond lokale mobiliteit. Zo ontstaan nieuwe maatregelen die gegroeid zijn van onderuit en die daardoor een groot draagvlak kennen. Lokale besturen onderschatten nogal eens de realiteitszin van hun inwoners. Uit het LaMA-project komen geen grote droomprojecten, maar concrete oplossingen die bovendien de ogenschijnlijke tegenstellingen tussen diverse belangengroepen moeiteloos overstijgen.”

Voor alle gemeenten

In 2016 gaf het Netwerk Duurzame Mobiliteit de aftrap voor LaMA in drie pilootsteden. Het project werd enthousiast onthaald. Dit jaar nemen tien steden en gemeenten deel aan de tweede editie. “Uit de diverse gesprekken bleek dat men op veel plaatsen in Vlaanderen de wil om participatief te werken niet vlot omgezet krijgt naar de praktijk. Een traject als LaMA komt dan als geroepen. Op termijn zal de LaMA-methodiek helemaal vrij te downloaden zijn. Ook andere steden en gemeenten zullen ze dan op een vrij eenvoudige manier kunnen toepassen“, aldus Koen Van Overmeiren.

Neuzen in één richting

Geraardsbergen was één van de drie pilootsteden in het LaMA-project. “Het is eigenlijk een droom voor een duurzaamheidsambtenaar dat er van onderuit zoveel beweegt”, zegt Liesbet Van de Casteele, duurzaamheidsambtenaar Geraardsbergen. “De participatieve methodiek van het LaMA-project heeft Geraardsbergen mijns inziens vooruit geholpen om de neuzen in één richting te brengen en het pad te effenen voor een traject naar een duurzame mobiliteit. Het heeft zeker iets doen bewegen. Way to go!”