"Les over dode hoek aan alle leerlingen van Borsbeek"

Uit mobiliteitsbrief 193 - Verkeerseducatie

Borsbeek organiseert jaarlijks praktijkgerichte dodehoeklessen voor alle leerlingen tussen negen en twaalf jaar. Als deeltijds leerkracht en gemachtigd opzichter is schepen Kristof Van de Velde een van de drijvende krachten achter verkeerseducatie binnen het gemeentebestuur.

schepen.jpgVerschillende schepenen zijn ook gemachtigd opzichter, waaronder Kristof Van de Velde (midden).

Hoewel Borsbeek de kleinste gemeente van de provincie Antwerpen is, heeft ze toch een schoolpopulatie van om en bij de tweeduizend leerlingen. “Met zo’n hoog leerlingenaantal, een dichtbevolkte dorpskern en drie drukke verkeersassen is verkeerseducatie echt nodig”, zegt Kristof Van de Velde. Hij is schepen van onderwijs in Borsbeek en ook deeltijds leerkracht in een lagere school in Ekeren. “Vooral vanuit mijn ervaring als leerkracht merk ik hoe belangrijk het is dat kinderen en jongeren de verkeersregels goed beheersen.”

Het gemeentebestuur van Borsbeek organiseert jaarlijks dodehoeklessen voor kinderen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar uit de twee basisscholen. “Dit jaar laten we voor het eerst de leerlingen van het zesde leerjaar de les geven aan de vierdejaars. Ik ben er zeker van dat ze de regels daardoor zelf beter zullen onthouden. Voor deze lessen zoek ik bedrijven die gratis een vrachtwagen willen uitlenen. De politie sluit ook een stukje van het terrein af, zodat de vrachtwagen manoeuvres kan uitvoeren en de kinderen met eigen ogen kunnen zien wat er gebeurt als een vrachtwagen bijvoorbeeld een smalle straat inrijdt.”

Gemachtigd opzichters

In afwachting van infrastructurele aanpassingen rond de basisscholen, richtte schepen Van de Velde vijf jaar geleden ook een pool van gemachtigde opzichters op. “Ik heb veel mensen persoonlijk aangesproken en dat heeft geloond: onze pool telt nu 25 vrijwilligers waarmee we dagelijks drie zebrapaden kunnen bemannen. Ook vijf schepenen, waaronder ikzelf, en de burgemeester hebben zich ingeschreven in de beurtrol.”