Leuven verzamelt ideeën via digitaal participatieplatform

Uit mobiliteitsbrief 208 - Participatie

Leuven lanceerde vorig jaar een digitaal burgerplatform om input voor haar meerjarenplan te verzamelen. Deze formule bleek een groot succes. Sindsdien wordt het platform ook gebruikt voor input bij kleinere, concrete projecten, zoals de buurtmobipunten.

leuven burgemeester.jpgMohamed Ridouani, burgemeester Leuven: “Het succes van de digitale participatie oversteeg onze verwachtingen.”

In het voorjaar van 2019 lanceerde het stadsbestuur van Leuven de grootschalige participatiecampagne ‘Leuven, maak het mee’ om burgerideeën te verzamelen voor haar strategisch meerjarenplan (2020 - 2025). Dat gebeurde voor het eerst via een digitaal participatieplatform in samenwerking met een extern bureau. Alle Leuvenaars konden ideeën posten voor het meerjarenplan via www.leuvenmaakhetmee.be of via een postkaartje. Iedereen kon ook ideeën delen, een duimpje geven of reageren op andere voorstellen.

Groot succes

In totaal hebben 3.461 mensen zich geregistreerd op het online platform, en zijn er meer dan 31.492 duimpjes uitgedeeld bij de ideeën. Uiteindelijk kwamen er 2.208 ideeën uit de bus. De meeste gingen over mobiliteit, straten en pleinen, natuur en biodiversiteit, en wonen. Het college van burgemeester en schepenen keurde de ideeën goed om mee te nemen in het meerjarenplan. De stad maakte er ook een punt van om alle deelnemers persoonlijke feedback te geven. “We wisten dat de Leuvenaars bruisten van de goede ideeën, maar dit succes oversteeg onze verwachtingen”, zegt burgemeester Ridouani. “Het doet me plezier dat zoveel mensen hun idee bezorgden, want het versterkt ons beleid. Bovendien hebben de Leuvenaars zichtbaar moeite gedaan om hun ideeën positief te onderbouwen. Ook in de toekomst willen we elke Leuvenaar een stem geven.”

Na de afsluiting van ideeën op het platform organiseerde Leuven ook twee offline dialoogavonden, met telkens meer dan 200 burgers, om de voorstellen verder uit te werken. In een volgende stap werken inwoners en stadsdiensten de suggesties samen verder uit in maandelijkse gespreksavonden.

Buurtmobipunten

Digitale participatie verloopt steeds via het platform www.leuvenmaakhetmee.be en is ondertussen ook in andere projecten een vast onderdeel, zoals om ideeën voor de buurtmobipunten te verzamelen. Leuvenaars konden aangeven waar zij een buurtmobipunt wensten en welke vervoersmiddelen op die locatie volgens hen belangrijk zijn. De stad bekeek alle voorstellen en maakte een selectie. Aan de indieners van de geselecteerde locaties is gevraagd om het voorstel zo goed mogelijk uit te werken samen met de buurt. De stad overlegt in de loop van 2021 met de buurt over de beste invulling van de gekozen mobipunten.

website.jpg

Via het participatieplatform leuvenmaakhetmee.be gaven de Leuvenaars meer dan 2.000 ideeën voor het meerjarenplan van hun stad.ia het participatieplatform leuvenmaakhetmee.be gaven de Leuvenaars meer dan 2.000 ideeën voor het meerjarenplan van hun stad.


Tijdslijnen

Tijdslijn meerjarenplan

Ideeën verzamelen 30 april – 9 juni 2019 Alle burgers kunnen ideeën posten of stemmen op www.leuvenmaakhetmee.be
Offline event 12 mei 2019 Inspiratiefestival voor alle Leuvenaars
Feedback zomer 2019 Experts bij de stad lezen en bundelen de ideeën. Daarna beoordeelt het college van burgemeester en schepenen alle ideeën. Alle indieners krijgen (openbare) feedback.
Offline event 2 en 7 oktober 2019 Dialoogavonden waarbij burgers onderling ideeën verder uitgewerkt hebben
Plan schrijven najaar 2019 De stad schrijft haar meerjarenplan voor 2020 - 2025. Ideeën die in het plan passen, worden meegenomen.
Plan uitvoeren Vanaf januari 2020 Start van de uitvoering. Wanneer het idee van een indiener wordt uitgevoerd, wordt deze op de hoogte gebracht.
Door het hoge aantal ideeën blijven we ook nog de komende maanden feedback geven over ideeën en of ze al dan niet opgenomen zijn in het meerjarenplan.

Tijdslijn buurtmobipunten

Ideeën verzamelen oktober 2019 Burgers kunnen hun suggesties voor een locatie en invulling van een buurtmobipunt indienen via www.leuvenmaakhetmee.be
Selectie december 2019 De stad bekijkt alle voorstellen en maakt een selectie. Wiens idee geselecteerd wordt, krijgt de vraag om een uitgebreider dossier uit te werken. De stad bekijkt de dossiers en maakt een tweede selectie.
Buurtoverleg en infovergadering

Voorjaar en zomer 2020

Voor de verdere uitwerking komt de stad langs voor een buurtoverleg en infovergadering. Met de coronamaatregelen zijn de buurtoverlegmomenten momenteel uitgesteld. Deze zijn voorzien om deze zomer verder uit te werken.
Plaatsen van de mobipunten Najaar 2020 – 2021 10 buurtmobipunten die uit het participatieproject zijn voortgevloeid worden gerealiseerd, bovenop de 40 strategisch gekozen mobipunten.

Mix online & offline

Vijf tips van de stad Leuven rond online participatie:

  • Zorg voor duidelijke krijtlijnen – Maak dat burgers weten wat mogelijk is en wat er met hun input gebeurt. Het online platform is hierbij een tool.
  • Bereid je in detail voor – Het is belangrijk om de workflow in detail voor te bereiden, zowel voor de dagelijkse opvolging van het platform als voor de verwerking door de diensten achteraf.
  • Stuur regelmatig bij – Digitale participatie blijft work in progress dat geregeld bijsturing vraagt. Wanneer je elk idee degelijk overweegt, vraagt het veel tijd en overleg om alles te verwerken.
  • Zet in op alle doelgroepen – Om alle doelgroepen te bereiken – ook de meer kwetsbare of digitaal minder geletterde – vangt Leuven dit op met een uitgebreide stakeholdermobilisatie, postkaarten en aangepaste trajecten voor onder andere buurtcentra en etnisch diverse organisaties.
  • Zet een platform op – De mix van online en offline communicatie is nodig om tot een kwalitatief en breed gedragen proces te komen. Een platform kan daarbij helpen.