"Maak een prioritair strooiplan op" - interview met Ilse Luypaerts

Uit mobiliteitsbrief 118 - Winterdienst

Tijdens de strenge winter van 2009 - 2010 doken er heel wat problemen op bij de organisatie van de winterdienst. Ilse Luypaerts, communicatieverantwoordelijke bij AWV geeft tips om het dit jaar beter aan te pakken.

MOB11810F01.jpg(Foto: Peter Van Hoof)
Ilse Luypaerts, communicatieverantwoordelijke AWV: "Zorg voor een goed contract met de zoutleverancier. Dat garandeert de zoutvoorraden en een vast prijs."

Het is belangrijk dat steden en gemeenten beschikken over een winterplan. Dit plan bevat een beschrijving van de verschillende strooiroutes van de wegen in eigen beheer. Het is even belangrijk om ook een prioritair strooiplan op te maken. Een prioritair strooiplan beschrijft welke locaties en wegen voorrang krijgen bij het strooien in geval van zoutschaarste of hevige sneeuwval. Ilse Luypaerts: "Vorig jaar waren er te weinig gemeenten met een prioritair strooiplan. Bepaalde plaatsen moeten altijd bereikbaar blijven, zoals ziekenhuizen, politie en brandweer. Als er geen prioritair plan is, bestaat het risico dat daar niet gestrooid wordt en op andere – minder belangrijke – plaatsen wel. Vergeet ook niet om routes voor openbaar vervoer zo veel mogelijk mee in te calculeren in dat prioritair plan. Tot slot is het ook belangrijk om dit plan tijdig, duidelijk en eerlijk naar de inwoners te communiceren. Daardoor kan je het draagvlak voor de beslissingen vergroten."

Sluit tijdig contracten af

Een van de grootste problemen tijdens de vorige winter voor steden en gemeenten was het gebrek aan zout. "Het is echt belangrijk om goede contracten af te sluiten met zoutleveranciers. In tegenstelling tot een offerte zorgt een contract wel voor een gegarandeerde zoutvoorraad aan een vaste prijs", zegt Ilse Luypaerts. "Gemeenten die dat vorig jaar niet deden, betaalden zich in februari blauw omdat het zout zo schaars geworden was." Gemeenten hebben meestal ook een kleine voorraadruimte voor zout ter beschikking. Die wordt best zo snel mogelijk weer aangevuld na een strooibeurt. "Ideaal is als een gemeente altijd een voorraad in huis heeft om minstens tien keer alle strooitrajecten in beheer van de gemeente te strooien", zegt Ilse Luypaerts. "Zo ben je altijd goed voorbereid op een winterprik. Door een voorraad af te nemen bij de leveranciers hebben zij ook weer ruimte vrij om nieuw zout op te slaan, en zo kunnen we hopelijk een algemeen zouttekort vermijden."

Om zoutschaarste efficiënter te kunnen aanpakken wordt de samenwerking tussen AWV en de provincies die vorig jaar werd opgezet, verdergezet. Bij een dreigende zoutschaarste vragen de diensten van de gouverneurs aan alle steden en gemeenten om hun zoutvoorraad door te geven via www.winterdienst. wegenenverkeer.be. Op die manier kunnen de diensten van de gouverneur een overzicht maken van de voorraden (zie 'Geef uw zoutvoorraden door') en aangeven waar er problemen zijn. "Zo is er constant een overzicht van de zoutvoorraad. Bij dreigende schaarste kunnen we zoutvoorraden eventueel herverdelen."

Kijk op www.winterdienst.be  voor meer tips en info. Gedurende de winter wordt deze site indien nodig geactualiseerd en uitgebreid. De informatie rond de winterdienst wordt aangeboden op een afgesloten deel van de website, waar u een paswoord voor nodig heeft. Steden en gemeenten kunnen een paswoord aanvragen bij hun provinciebestuur.