Mechelen en Willebroek: Chip beveiligt fiets tegen diefstal

Uit mobiliteitsbrief 177 - Fietsparkeren

Soms kiezen fietsers voor alternatieven als ze hun fiets niet veilig kunnen stallen. Fietsdiefstalpreventie is dus een belangrijk onderdeel van het fietsbeleid. Inwoners van Mechelen en Willebroek kunnen hun fiets sinds dit jaar extra beveiligen met een antidiefstalchip.

Fietschip MECHELEN.jpgDe antidiefstalchip is slechts enkele centimeters groot. Hij kan op verschillende plaatsen ingebouwd worden: het zadel, het frame, het stuur, …

De zender wordt in het frame van de fiets geplaatst en stuurt een bluetooth-signaal uit. Op 60 plaatsen voorziet de politiezone ‘ontvangers’ die telkens registreren wanneer een zender voorbijkomt. Deze plaatsen zijn strategisch gekozen, verspreid over het grondgebied van de politiezone MEWI (Mechelen-Willebroek). Zo kan de politie na aangifte het fietsverkeer traceren en met behulp van camerabeelden op zoek gaan naar de dader. Elke zender wordt in een databank gekoppeld aan gegevens van de fiets, een foto van de fiets en de eigenaar. De zenders hebben ook een preventief effect. Doordat dieven niet kunnen nagaan welke fietsen al dan niet voorzien zijn van zenders, worden potentiële daders ontmoedigd. Nog dit voorjaar willen Mechelen en Willebroek het effect van de antidiefstalchip cijfermatig evalueren.

“Om al de zenders te kunnen aankopen is een Europese aanbesteding uitgeschreven”, zegt Roel Van den Bril, coördinator-diensthoofd Toezicht en Sociale Controle bij de Stad Mechelen. “De aanbesteding werd zo uitgeschreven dat ook andere gemeenten en politiezones de komende vier jaar via deze weg chips kunnen aankopen. Zo kan een uniform systeem uitgewerkt worden over België, zoals dat ook voor de ANPR-camera’s gebeurde.”