Moving Forward: Digitale schoolbereikbaarheidskaarten

Uit mobiliteitsbrief 136 - Veilig naar school

Met Moving Forward kunnen scholen op een snelle en efficiënte manier de veiligste en meest duurzame route digitaal in kaart brengen. Met een smartphone kunnen leerlingen zelf de verkeersknelpunten fotograferen die als input dienen voor de kaart.

Bereikbaarheidskaarten hebben als doel aan te geven hoe iemand een locatie kan bereiken op een veilige en duurzame manier. Het innovatieve aspect van ‘moving forward’ schuilt vooral in het feit dat informatie verzameld wordt via een smartphone. Ze is dan vrijwel meteen zichtbaar op een online kaart en kan ook online bewerkt worden. Voor het nemen van de foto’s kunnen scholen hun leerlingen inzetten. Moving Forward kadert in een  Europees project met als doel om een op GIS gebaseerde ICT-applicatie te ontwikkelen.

Google Maps

De basis van de bereikbaarheidskaart is steeds Google Maps. Belangrijke punten kunnen op de kaart gemarkeerd worden met een uniek icoontje. Elk gemarkeerd punt kan voorzien worden van meerdere foto’s, een naam, beschrijving en richtlijnen. Aan knelpunten kan een rangorde van belangrijkheid toegekend worden. Zo kunnen interessante en relevante routes op de kaart uitgetekend worden. Met digitale gegevens werken biedt heel wat voordelen. Papieren kaarten zijn immers begrensd door de fysieke grenzen van het papier. Op heel wat papieren stratenplannen ontbreken vaak ook kleine verbindingswegen, fiets- en wandelroutes, autovrije straten, ... Door te werken in Google Maps zijn deze problemen meteen van de baan. Bovendien kan de informatie veel sneller en gemakkelijker up-to-date gehouden worden. Een ander voordeel is dat meer gebruikers betrokken kunnen worden bij het verzamelen en selecteren van de informatie. Hiermee wordt het draagvlak vergroot. Volgend schooljaar zal Moving Forward ook beschikbaar staan als mobiele app in Google Play Store en de App Store van Apple.

Meer info: www.movingforward.be
Wie deel wil nemen aan het project kan rekenen op gratis materiaal (onder meer smartphones) en begeleiding.