Multimodale routeplanner berekent slimste route

Uit mobiliteitsbrief 192 - Slimme mobiliteit

De stad Antwerpen pakte eind vorig jaar uit met een wereldprimeur: een online tool waarmee mensen het meest geschikte vervoersmiddel kunnen vinden om zich te verplaatsen in de stad.

waterbus.jpgAfgelopen jaar is de Antwerpse waterbus toegevoegd aan de multimodale routeplanner.

Andere routeplanners geven standaard informatie over één vervoersmiddel, zoals de auto, het openbaar vervoer of de fiets. De multimodale routeplanner van Slim naar Antwerpen combineert als eerste in zijn soort routes te voet, met de eigen (plooi)fiets, het fietsdeelsysteem Velo, tram, bus, trein en (deel)auto. Zo sluiten verschillende vervoersmodi eenvoudig op elkaar aan en wordt het gemakkelijker om je vlot multimodaal te verplaatsen.

Wanneer je van punt A naar punt B wil gaan, berekent de routeplanner in enkele seconden maar liefst zo’n 100 combinaties. Daarna geeft hij de beste combinaties weer. De keuzes worden ‘slim’ gemaakt. Zo wordt het aantal overstappen beperkt en calculeert het systeem ook overstaptijden mee in. Het algoritme stimuleert bovendien duurzame alternatieven. Wanneer een verplaatsing zonder wagen even lang duurt als mét de wagen, stelt het systeem eerst de optie zonder wagen voor.

Update

De multimodale routeplanner is de eerste ter wereld in zijn soort en werd in opdracht van de stad gebouwd door Be-Mobile en District01. Om voldoende rekenkracht te hebben, kocht Be-Mobile daarvoor 50 extra servers aan. De planner kreeg sinds de lancering eind 2017 al enkele updates en een app-versie. Het voorbije jaar zijn onder meer de Waterbus en de veren over de Schelde aan de routeplanner toegevoegd.

IMG_1748.jpg IMG_1749.jpg IMG_1750.jpg

De routeplanner toont verschillende duurzame verplaatsingsmogelijkheden naast elkaar. De slimme kaart toont interessante locaties zoals park-and-rides, tramhaltes, autodeelplaatsen, velostations, ... De gekozen route wordt ook visueel voorgesteld.