Nieuwe fietssnelweg zorgt voor meer comfort en verhoogt verkeersveiligheid

Uit mobiliteitsbrief 199 - Geïntegreerd investeringsprogramma
Alle projecten van het GIP van nabij bekijken in de Mobiliteitsbrief is onbegonnen werk. Daarom kozen we er twee uit die duidelijk de grenzen van één vervoerregio overschrijden, maar een multimodale visie op de integratie van de vervoersnetwerken binnen de vervoerregio's mooi illustreren. Lees ook 'Verhogen bruggen Albertkanaal helpt fileprobleem verminderen'.

De Werkvennootschap en de provincie Vlaams-Brabant werken nauw samen om een fietssnelweg van 25,9 kilometer aan te leggen tussen het station van Leuven en de kleine ring van Brussel.

jelle vercauteren_DSC1165mm.jpgJelle Vercauteren, technisch projectleider bij De Werkvennootschap

De provincie neemt het voortraject en de studiefase voor haar rekening, terwijl De Werkvennootschap vooral zorgt voor de technische kant van de studiefase. “Dit jaar besteden we de werken aan en in het najaar kan de aanleg van de fietssnelweg van start gaan”, zegt Jelle Vercauteren, technisch projectleider bij De Werkvennootschap.

Vijf meter breed

IMG_3661A.jpgVercauteren: “Vandaag bestaat er geen rechtstreekse fietsverbinding tussen Leuven en Brussel. Op heel wat plaatsen moet je een flinke omweg maken en bovendien zijn meerdere oversteekplaatsen aan de ring niet voorzien op fietsers. Met een directe fietssnelweg tussen Leuven en Brussel lossen we al die problemen in één klap op. Het is ontzettend belangrijk dat we in fietsgevoelige gebieden zoals de rand rond Brussel maximaal inzetten op alternatieven voor de auto. Met de herinrichting van de ring alleen zullen we de files immers niet oplossen! Een comfortabel en gemakkelijk bereikbaar netwerk van fietssnelwegen is dus een grote stap in de goede richting. Ook aan kwaliteit besteden we veel aandacht: de fietssnelweg zal vijf meter breed zijn en naast de hst-lijn (hogesnelheidstrein) wordt het traject bijna volledig vlak gemaakt zodat fietsers er stevig door kunnen rijden.”

Fietssnelweg F3
Leuven - Brussel

  • Totale lengte: 25,9 km
  • Periode: 2012 - 2021
  • Fase: studie en uitvoering